• Načítám...
>

Advent v Praze 2 začal rozdáváním vánoček

  • 4. prosince 2023,
  • 6:06,
  • PRAHA 2,
  • Jaroslav Šetlík

Rozdáváním vánoček zahájila Praha 2 advent na náměstí Míru, a to přesně první adventní neděli. Nechybělo rozsvícení vánočního stromku, dílničky pro děti ani stánek nadačního fondu Dvojka srdcem.

Reklama

Tradiční adventní trhy na náměstí Míru zpříjemnila radnice Prahy 2 rozdáváním vánoček. Stalo se tak první adventní neděli u příležitosti slavnostního rozsvícení vánočního stromku.

"Máme čtyři týdny do Štědrého dne. Letos je zlatá neděle Štědrým dnem, ale církev Štědrý den neznala. Začínáme adventní čas. Začínáme čas, kdy se lidé nad sebou mají zamyslet, kdy budou účtovat co stihli, co nestihli, co je čeká, co je nečeká, ale hlavně, aby se trošku hodili do klidu. Aby si uvědomili, že ten život není jen o práci, o spěchu, ale také o klidu, o známých, o příbuzných, o návštěvách a o pohodě," řekl Jan Korseska (ODS), starosta MČ Praha 2.

"Víte, advent s sebou přináší nejenom otázku k zamyšlení a ztišení, ale především je to určitá reakce na to, že hrubost, která je kolem nás, se může změnit. Víte, já jsem si kolikrát uvědomil, že advent začíná dneska a vlastně ty adventní trhy už jsou de facto čtrnáct dní a je to možná určitá reakce, že člověk, který je frustrovaný, o to více touží po určitém klidu, harmonii, lásce a porozumění. Tak já si moc a moc přeju, aby v tomto adventu lidé k sobě byli laskavější, pozornější a hodnější. A já věřím, že pak ty Vánoce budou radostné, že to narození Krista opravdu bude v srdci každého člověka. A není to fráze," řekl Jakub Karel Berka, farář farnosti u baziliky sv. Ludmily.

Ani letos nechybí na trzích stánek nadačního fondu Dvojka srdcem. Pro návštěvníky si oproti předchozím rokům připravil hned několik novinek.

"Máme tady i nadační kasičku, to znamená, že poprvé na vánočních trzích mohou i občané, ať už Prahy 2 nebo i samozřejmě z jiných městských částí nebo celé republiky přispět na dobrou věc, na lidi v nouzi, kteří to potřebují. Primárně samozřejmě na seniory, maminky samoživitelky, zdravotně postižené a spoustu dalších, kteří pomoc našeho nadačního fondu během roku využívají," řekla Lucie Pechová (ODS), místostarostka MČ Praha 2.

Pro každého dárce tu navíc připravili malý dárek v podobě perníkového srdce, který upekly sestry Boromejky z Břevnovského kláštera.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu