• Načítám...
>

Albertovský den opět podpořil pacienty po úrazech mozku

  • 15. května 2024,
  • 17:57,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

V Praze 2 se uskutečnil Albertovský den. Tato akce na Palackého náměstí se každoročně soustředí na podporu pacientů po úrazech mozku. Zúčastnit se jí mohli jak samotní pacienti, tak i zdravotníci a široká veřejnost.

Reklama

Výjimečně kvůli výkopovým pracím na Albertově se na Palackého náměstí uskutečnil už 3. ročník osvětové akce s názvem Albertovský den. Jejím cílem bylo už tradičně poukázat na pacienty po úrazech mozku a podpořit je.

,,Tato akce cílí na pacienty, kteří jsou po nějakém poškození mozku. Často to jsou pacienti, na kterých nemusí být na první pohled vidět, že mají nějaké problémy. Neboť nemají jenom motorické problémy, to znamená pohybové problémy, ale mají problémy třeba i s myšlením, s pamětí, soustředěním," vysvětluje smysl akce Ivona Angerová, přednostka kliniky rehabilitačního lékařství 1. LF UK.

Akce byla určena pro pacienty, zdravotníky, ale i širokou veřejnost. Návštěvníci se tu mohli podrobně seznámit s problematikou péče o pacienty a lidi po mozkových úrazech.

,,Je to velmi podobná akce jako každý rok a ukazuje na to, že to onemocnění mozku nebo úraz mozku není definitivum. Ona ta rehabilitace je velmi důležitá, protože může toho člověka vrátit, neříkám, že ze sta procent, ale třeba z osmdesáti procent do normálního života, což je moc důležité,” říká Jan (ODS), starosta Prahy 2 .

Návštěvníci si tak na Palackého náměstí mohli vyzkoušet například aktivity zaměřené na trénink paměti nebo rehabilitační pomůcky.

,,Vzduchové dlahy se používají proto, aby ty končetiny, na které se dají a nafouknou, držely v té pozici, kterou chceme, která je fyziologická, je správná, aby si nedělali po zranění to, co mají jako chybu. Takže nemůžou třeba uchopit, nemůžou natáhnout ruku. Takže ta dlaha to drží, změkčuje ty tkáně, drží kloub v určité pozici a s tím se mohu pohybovat," doplnila Renata Vodičková, fyzioterapeutka.

Návštěvníci si tentokrát sice neprohlédli kliniku tak, jak tomu bylo zvykem v předchozích ročnících na Albertově, načerpat ale mohli veškeré informace o možnostech vzdělávání u rehabilitačních odborníků a zdravotníků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu