• Načítám...
>

Na Vyšehradě se vzpomínalo na Františka Josefa I.

  • 19. srpna 2024,
  • 20:59,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Už je to více než sto let, kdy jsme dali sbohem rakousko-uherské monarchii. Přesto si vláda císaře Františka Josefa I. v rámci nejrůznějších výročí a událostí občas připomínáme. Jednou z takových událostí je i připojení pevnosti Vyšehrad hlavnímu městu Praze v letech 1909-1919. Už popáté k této příležitosti uspořádala městská část Praha 2 vzpomínkovou akci Císař na Vyšehradě, která představuje, jak to tehdy bylo a připomíná i dobu dávno minulou. V rámci programu zahrála hudba, předvedl se jezdecký spolek a představila se také dobová polní kuchyně.

Reklama

Městská část Praha 2, konkrétně okolí Vyšehradu, se na nějaký čas vrátilo o století zpátky, do času habsburské říše a vlády císaře Františka Josefa I. Už popáté se tam totiž konala akce Císař na Vyšehradě.

„Potkali jsme se zde proto, abychom si připomněli jednu historickou událost hlavního města Prahy, ale hlavně pevnosti Vyšehrad, kdy v roce 1911 přijel František Josef I. a předal pevnost do užívání hlavnímu městu Praze,“ vysvětluje starosta městské části Praha 2 Jan Korseska (ODS).

Nešlo ani zdaleka o jedinou akci, která se na Vyšehradě konala. Hlavně přes léto Vyšehrad kulturně a společensky ožívá. V tomto směru úzce spolupracuje městská část Praha 2 s Národní kulturní památkou Vyšehrad.

„Praha 2 jako městská část má Vyšehrad jako celou katastrální oblast pod svou správou a spolupráce s Národní kulturní památkou je bezvadná. Nakonec o tom, že spolu dobře vycházíme, hovoří i to, že jsme v roce 2021 podepsali memorandum o spolupráci,“ popisuje Jan Korseska (ODS), starosta městské části Praha 2.

Vyšehrad nabízí jedinečnou možnost na poznávací procházku s krásnými výhledy na Prahu. Není proto divu, že se Vyšehrad stal oblíbeným a vyhledávaným místem samotného starosty Dvojky pana Korsesky (ODS).

„Tady člověk najde klid a historii. Já jsem ujetý na hřbitovy, rád se po nich procházím a když se tam procházíte, tak tam nacházíte ta jména dávných předků, mezi kterými byla i řada významných osobností a to mě na tom hrozně baví,“ říká Jan Korseska (ODS), starosta městské části Praha 2.

Ostatně Vyšehrad je i oblíbeným turistickým lákadlem, a to nejenom tehdy, kdy se tam zrovna vzpomíná na císaře pána.

anketa

Žena: „Já jsem se šla podívat na císaře pána a na celou jeho družinu, hlavně ty dámy, ty byly nádherně oblečené, dokonce malé děti byly v kostýmech.“

Muž: „Přišli jsme sem proto, že jsme se přišli podívat na naši kulturní památku, chtěli jsme to zase po nějakém čase vidět a také jsme přišli na oslavy císaře pána.“

Žena: „Byla krásná ta vyhlídka, koukali jsme, kde skákal Šemík a hlavně jsem chtěla vidět ten hřbitov a ty hroby těch našich slavných.“

Hlavní program akce byl zcela zdarma a návštěvníci se mohli těšit například z koncertu C. K. kadetní hudby, jezdeckého vystoupení spolku Štvanci, ukázky dobové C. K. polní kuchyně a přednášky na Purkrabství s tématikou předání Vyšehradu z rukou armády hlavnímu městu Praze. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu