• Načítám...
>

Vedení Prahy 2 také letos darovalo krev

  • 27. srpna 2024,
  • 20:36,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Vedení městské části Praha 2, ale i někteří úředníci se poslední srpnové úterý sešli ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí. Na tamním transfuzním oddělení darovali krev. Ta je totiž v letních měsících ještě nedostatkovější než obvykle. Radnice chce tímto způsobem motivovat i nové dárce.

Reklama

Vedení radnice Prahy 2, ale i někteří úředníci se poslední srpnové úterý sešli ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí, aby na tamním transfuzním oddělení darovali krev. Ta totiž v letních měsících chybí ještě více než obvykle.

,,Dárci jsou často na dovolené, přibývá alergických obtíží, tudíž dárci v době alergických obtíží nemůžou chodit darovat, bývá vysoká aktivita klíšťat, to nás také omezuje, jelikož dárce po přisátém klíštěti nemůže darovat čtyři týdny. To jsou všechno důvody, proč v létě máme problém udržet dostatečné stabilní zásoby všech krevních skupin," vysvětlovala Veronika Hanzíková, lékařka transfuzního oddělení VFN.

Právě proto už pátým rokem vždy koncem prázdnin přichází zaměstnanci úřadu na transfuzní oddělení na Karlově náměstí, aby krevní banku nemocnice podpořili a motivovali k tomu i další.

,,Je to dlouhodobá spolupráce se Všeobecnou fakultní nemocnicí po všech směrech a protože víme, že léto je pro dárce krve takové špatné období, protože jsou všichni na dovolené a nejsou, tak jsme se dohodli, že právě budeme dělat akci tohoto charakteru," dodal starosta městské části Praha 2, Jan Korseska (ODS).

Po vzoru starosty přišel darovat krev i radní pro oblast bezpečnosti Michal Zuna.

,,Krev je v podstatě nejvzácnější tekutina, která zachraňuje životy pro každého z nás, tak je to velmi důležité, protože nikdy nevíme, co se stane a nějaký úraz, to je z vteřiny na vteřinu, nemoc může být z minuty na minutu, takže každý, kdo může, by měl určitě darovat," řekl radní městské části Praha 2, Michal Zuna (TOP 09).

Darovat krev pak do Všeobecné fakultní nemocnice může přijít takřka každý zdravý člověk od 18 let. Pokud daruje krev poprvé tak do 60 let, pokud je dárcem pravidelným tak až do 65 let.

,,Takové základní požadavky, moc jich v podstatě není, je to, jak jsem říkala, zdravý člověk, váha minimálně 50 kilogramů a platné pojištění v České republice," doplnila Veronika Hanzíková, lékařka transfuzního oddělení VFN.

S sebou pak dárce potřebuje občanský průkaz a ideálně také lékařskou zprávu od svého lékaře.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu