• Načítám...
>

Náměstí Míru vzdalo hold válečným veteránům

  • 12. listopadu 2018,
  • 12:14,
  • PRAHA 2,
  • Lenka Castillo

Na náměstí Míru lidé zavzpomínali na válečné hrdiny. Den válečných veteránů tu tradičně uspořádala radnice Prahy 2. Letošní program byl věnovaný stému výročí naší republiky. Lidé si mohli prohlédnout ukázky vybavení Armády ČR a připraveno bylo i promítání historických filmových dokumentů.

Reklama

Den válečných veteránů oslavila MČ Praha 2. Na programu, který byl zároveň věnovaný 100. výročí vzniku republiky, se podílela Armáda ČR, Československá obec legionářská, Sdružení válečných veteránů či Vojenský historický ústav. 

"To jsou všechno věci, které naší mladé generaci připomínat musíme," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

"Nemůžeme zapomenout na hrdinství, které přispělo k těm významným dnům České republiky, tehdy Československa," řekl Lubomír Metnar, ministr obrany ČR.

Praha 2 zapojila do příprav slavností záměrně i základní a mateřské školy, kde je často osvěta v tomto směru nedostatečná.

"Musím říci, že skutečně Československá hymna, v podání MŠ Viničná a pod taktovou paní ředitelky, je pro mě jedinečný zážitek," řekla Jana Černochová.

Děti ze ZŠ Štěpánská zase vytvořili kvítky vlčího máku. Ten si lidé v tento den připínají na klopy. Vyjadřují tak úctu těm, kteří bojovali za svobodu za první a druhé světové války nebo vojákům působícím v zahraničních vojenských misích. 

"V letošním roce máme konkrétně nasazeno kolem 800 vojáků. Do konce roku ještě navýšíme tento počet na cca 900," řekl Jiří Verner, generálmajor.

"Vážím si jejich práce a jsem rád za to, co dělají nejen v ČR, ale i v zahraničí," řekl Lubomír Metnar.

"Určitě jsem člověk, který je vždy bude hájit před primitivy a hlupáky, kteří o nich hovoří jako o žoldácích. Jsem na ně moc hrdá," řekla Jana Černochová.

"Já jsem dětství a mládí prožil v Jugoslávii ve válce. Podle mě je dobře, že se to připomíná," řekl Tichomir Mirkovič, válečný veterán. 

"Pro nás to už tradice je a já budu velice ráda, pokud to tak zůstane do budoucna," řekla Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2. 

"Já to budu podporovat a doufám, že takových akcí bude přibývat," řekl Lubomír Metnar. 

Na náměstí pořadatelé umístili 30 křížků připomínajících české vojáky, které stály zahraniční mise život. Před kostelem sv. Ludmily pokračoval do podvečerních hodin pestrý program. Lidé si tak mohli prohlédnout např. vojenský Hummer, obrněný transportér Pandur nebo maketu letounu Spitfire, používaného za druhé světové války.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu