• Načítám...
>

Praha 2 bojuje proti černým skládkám

  • 1. února 2019,
  • 18:12,
  • PRAHA 2,
  • David Wilczek

Praha 2 podniká kroky k zamezení neustálému nepořádku kolem kontejnerů na tříděný odpad. Podle radnice za ním stojí provozovny, které zde odhazují kartony a jiné zbytkové materiály místo toho, aby využívaly vlastní popelnice. Vedení této městské části proto oslovilo přes 700 provozen s výzvou. V této souvislosti radnice připravila pilotní projekt úklidu, se kterým pomáhají i ženy bez domova.

Reklama

Vedení Prahy 2 dlouhodobě řeší nepořádek kolem kontejnerů na tříděný odpad. Za většinou této produkce stojí okolní provozovny, které nevyužívají vlastní popelnice a někdy tak i nevědomě porušují zákon. Radnice se proto rozhodla předem vytipované firmy oslovit, aby v této činnost nepokračovaly.

"Jsme rádi, že se to setkalo i s odezvou ze strany provozovatelů, kdy během pár dnů už 20% z nich kontaktovalo úřad, aby si ujasnili to, jakým způsobem mají správně postupovat," řekl Michal Zuna, radní MČ Praha 2.

Tento krok radnice kvituje i vedení společnosti Komwag, která zajišťuje svoz odpadu v centru metropole a pravidelně tak musí likvidovat černé skládky u kontejnerů na tříděný odpad, které jsou určené výhradně obyvatelům domů. 

"Nás se týkají centrální oblasti hl. m. Prahy. Ten problematický odpad je v řádech tun denně. Sbíráme ho dvakrát až třikrát denně a je to takovéto množství, tedy není to množství zanedbatelné," řekl Jaroslav Stužka, předseda představenstva společnosti Komwag.

V této souvislosti radnice připravila pilotní projekt úklidu, které zajišťují od 21. ledna klientky azylového domu, které vyškolila svozová společnost. Zatím se jedná o tříhodinový úvazek denně. Pokud se tato služba ošetří, bude počet pracovnic od 1. dubna navýšen.

"Je to nějaká synergie mezi tím, jak zároveň pomoci nejen konkrétním lidem, ale také MČ v rámci této problematiky," řekl Michal Zuna. 

Vedení Prahy 2 plánuje na konci března vyhodnotit odezvu provozoven. V případě, že se jejich přístup v této problematice výrazně nezmění, hrozí jim pokuty.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu