• Načítám...
>

Praha 2 uctila památku odbojáře Karla Pavlíka

  • 15. března 2019,
  • 20:18,
  • PRAHA 2,
  • Jaroslav Šetlík

V Praze 2 byla slavnostně odhalena pamětní deska na počest vojáka druhého odboje kapitána Karla Pavlíka. Tabulka zdobí budovu v ulici Na Folimance, kde válečný hrdina několik let žil.

Reklama

Praha 2 odhalila pamětní desku na počest odbojáře kapitána Karla Pavlíka. Tento slavnostní okamžik proběhl u příležitosti 80. výročí německé okupace našeho státu.

"Jeho prvním význačným odbojovým činem bylo velení obrany tzv. Czajánkových kasáren 14. března 1939, kdy jeho jednotka byla jediná, která se aktivně postavila německé koloně a střetla s nimi docela úspěšně boj na zdrženou," řekl Karel Polata - Iniciativa A.

Odhalení desky se ujala neteř kapitána Pavlíka spolu se starostkou druhé Městské části.

"Já jsem moc ráda za to, že právě na naší MČ ty dějiny byly tak bohaté. Praha 2 je MČ, která dlouhodobě spolupracuje s panem inženýrem Polatou, což je badatel a historik, který ve spolupráci s ostatními historiky rekognoskuje různé MČ a osudy lidí spojených zejména tedy s odbojem," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Deska je umístěna v ulici Na Folimance, na domu, ve kterém kapitán Karel Pavlík bydlel.

"V roce 39 se přestěhoval do Prahy, nastoupil zde na školském úřadě a v tomto domě získal bydliště, tak zde žil až do okamžiku svého zatčení," řekl Karel Polata.

Kapitán Karel Pavlík byl zatčen v Praze 4. září 1942 a po řadě výslechů byl převezen do koncentračního tábora, kde byl 26. ledna 1943 popraven.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu