• Načítám...
>

Uhříněves předělala ubytovnu na pokoje pro Ukrajince

  • 21. března 2022,
  • 17:39,
  • PRAHA 22,
  • Marek Tereba

O uprchlíky z Ukrajiny se stará i Radnice Prahy 22. Ta vytvořila celkem šestnáct pokojů ve své nevyužívané budově. V Uhříněvsi je ale také zřízeno místo pro humanitární pomoc. Více se dozvíte v následující reportáži.

Reklama

Dříve tady žili v naprosto nevhodných podmínkách nepřizpůsobiví občané, když poté objekt Misuri odkoupil Úřad Prahy 22, začal zde plánovat přestavbu prostoru na městské byty. Zatím ale prázdný objekt poslouží uprchlíkům z Ukrajiny hledajícím azyl. 

„My jsme vlastně nečekali na žádný pokyn z hora, ani z magistrátu, ani od vlády. Vlastně jsme sami dospěli k názoru, že tento prostor nevyužívané ubytovny je vhodný k ubytování uprchlíků. Takže jsme se pustili do rychlé adaptace a už týden po začátku války jsme měli stavební firmu, která se do toho s vervou pustila," řekl Tomáš Kaněra, starosta MČ Praha 22.

Momentálně je tedy připraveno celkem 16 pokojů.

„V té spodní části jich je šest, které mají společné sprchy a jednu společnou toaletu. To je trošku na hraně. V té vrchní části je deset samostatných bytečků nebo pokojů, které mají vlastní sociální zázemí, to znamená sprchový kout a toaletu," řekl Tomáš Kaněra, starosta MČ Praha 22.

Za tuto renovaci zaplatila radnice zhruba dva miliony korun. 

„Plus musím dodat, že hodně zařizovacích předmětů a vybavení jsme nezištně dostali od místních občanů a podílely se na tom vlastně i místní firmy," řekl Tomáš Kaněra, starosta MČ Praha 22.

Některé vybavení ale stále chybí a proto zřídil úřad hned vedle budovy, kde budou Ukrajinci ubytováni, také místo humanitární pomoci. 

„Někde v titulku uvidíte telefonní číslo, které mámě zřízené pro tento sklad. Na něj zavolá, tam to zvedne pracovník našeho úřadu a to co budete chtít dovézt v rámci té pomoci, tak on si napíše do toho seznamu, napíše si telefonní číslo a v domluvených otevíracích hodinách to sem dovezete," řekl Tomáš Kaněra, starosta MČ Praha 22.

Otevřeno je zde denně od osmi do čtyř, v pátek pouze do 13 hodin. Nyní zde chybí hlavně postele, rozhodně ale radnice přijme všechny dary. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu