• Načítám...
>

Uhříněves čeká revitalizace okolí vlakového nádraží

  • 8. dubna 2022,
  • 16:36,
  • PRAHA 22,
  • Dagmar Kopečková

Městská část Praha 22 plánuje revitalizaci veřejného prostoru kolem uhříněveského nádraží. Cílem je kultivovat prostor tak, aby představoval důstojný vstupní bod do městské části. Městská část vypsala spolu s Magistrátem hl. m. Prahy urbanisticko-architektonickou soutěž, ze které by na konci června měl vyjít vítězný návrh revitalizace okolí nádraží.

Reklama

Okolí uhříněveského nádraží se dočká revitalizace. Cílem je vyřešit předprostor nádraží z obou stran kolejí a vytvořit důstojný vstupní bod do městské části. 

"Nádraží je krásné, vlaky tam jezdí, je tam stará budova, ale to všechno ostatní nefunguje. Když jdete na vlak, přelézáte plot, šlapete po rozbláceném trávníku, autobusy se nevejdou a není ani kudy přejít koleje. Respektive je to možné, ale velice špatně. Takže jde skutečně o to najít způsob zapojení nádraží do struktury města včetně parkování a včetně toho, kde si odložit kolo, kde si ráno koupit kávu," říká Jiří Hejda, městský architekt MČ Praha 22.

"Spolupracujeme s městskou částí, která pracuje na tom, aby proměnila celý předprostor nádraží. Byla na to vypsána i architektonická soutěž. A my hlavně pomáháme Uhříněvsi k tomu, aby vykoupila pozemky od Českých drah, na kterých vyroste nové plošné P+R parkoviště," dodává Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

V rámci urbanisticko-architektonické soutěže městská část zatím uspořádala první ze dvou setkání poroty a přizvaných odborníků za účelem hodnocení odevzdaných konceptů návrhů. Dvoufázová forma soutěže totiž umožní předávat soutěžícím zpětnou vazbu už v průběhu navrhování. 

"Zadavatel, městská část společně s magistrátem, má možnost ovlivňovat v průběhu procesu a vstupovat do návrhů, upravovat, případně mít vliv na to, jakým způsobem soutěžící dopracují návrhy tak, aby to co nejlépe vyhovovalo zadavateli," komentuje Václav Brejška, asistent náměstka primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy.

Uchazeči mají nyní po prvním setkání poroty a odborníků čas své návrhy dle poznámek přepracovat a výsledné projekty odevzdat znovu. Na konci června porota zvolí vítěze soutěže, se kterým bude zahájeno jednání. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu