• Načítám...
>

Zastupitelé v Uhříněvsi řešili stavbu Polyfunkčního domu

  • 7. září 2022,
  • 20:59,
  • PRAHA 22,
  • Marek Tereba

Dostavba polyfunkčního domu se stala důvodem pro svolání mimořádného jednání zastupitelstva v Uhříněvsi, to o kauze jednalo několik hodin. Výsledkem tohoto setkání bylo schválení podání žaloby.

Reklama

V Uhříněvsi se mimořádně sešlo tamní zastupitelstvo. Hlavním a jediným bodem programu bylo projednání situace ohledně stavby polyfunkčního domu v Pitkovicích. Ten měl být původně hotov již příští rok v létě. V novém objektu má vzniknout mateřská škola pro 112 dětí, tělocvična a jídelna. Součástí polyfunkčního domu má být rovněž víceúčelový sál se zázemím pro kulturní, sportovní a spolkové činnosti, prostory pro lékaře a prodejna potravin.

„Bohužel před prázdninami se stala taková nepříjemná věc, že firma, která nám ten polyfunkční dům stavěla, tak nám trošku skončila v insolvenci, trošku se změnil majitel, trošku nám vlastnická struktura skončila na Marshallových ostrovech. Teď je to samozřejmě věc, která není úplně obvyklá a zastupitelé i občané žádali odpovědi, tak jsem svolal v průběhu prázdnin mimořádné zastupitelstvo na první vhodný zářijový termín," řekl Tomáš Kaněra, starosta MČ Praha 22.

Celá kauza má ale podle starosty Tomáše Kaněry mnohem hlubší kořeny.

„Paní jednatelka byla nějakým způsobem napojena na pana Hlubučka, kdy přiznala, že byla v konspiračním bytě, z toho samozřejmě nic nevyvozujme, ale nicméně sedm dní po jeho zatčení byla firma převedena na pětasedmdesátiletého důchodce v insolvenci a další vlastnická struktura končí na Marshallových ostrovech. Vyplývá z toho to, že místo stavby nám začala nějaká právní bitva," řekl Tomáš Kaněra, starosta MČ Praha 22.

Již teď je jasné, že se stavba minimálně o několik měsíců opozdí. Tím pádem musí dvaadvacátá městská část vyřešit další problém, kam umístí předškolní děti, které měly v příštím roce nastoupit do školky právě v novém domě.  

„Jedním z řešení je v rychlosti najít nějaký volný pozemek minimálně k pronájmu, nejlépe k prodeji. Zkusíme tam na dobu dvou, tří, pěti let si ten pozemek pronajmout a na něm postavit školku modulového typu," řekl Tomáš Kaněra, starosta MČ Praha 22.

Celé jednání trvalo několik hodin i proto, že vedení radnice upozornilo na pochyby v jednáních bývalého starosty Uhříněvsi, Vojtěcha Zelenky. Ten byl z funkce odvolán v tajné volbě loni v březnu.

„Těch věcí, kterých se dopustil, je samozřejmě vícero, ale minimálně na začátku ve třinácti bodech upravil zadávací dokumentaci velmi nestandardně a budí to dojem, že to šlo na ruku té vítězné firmě," řekl Tomáš Kaněra, starosta MČ Praha 22.

Sám Vojtěch Zelenka uvedl ve vyjádření pro naši televizi, že zadávací dokumentace musela být upravena na základě aktualizovaného položkového rozpočtu, který byl součástí žádosti o dotaci a dále aktualizovaného způsobu financování zálohy v notářské úschovně. Průběh jednání podle Zelenky prý jasně ukázal, že opravdovým cílem stávajícího vedení radnice nebylo problém konstruktivně řešit na půdě zastupitelstva, ale na základě nevýznamných pochybení vykonstruovat kauzu, na jejímž konci je další z řady trestních oznámení.

„Usnesli jsme se na to a vlastně i ústy opozičních zastupitelů jsme byli vyzívání ať podáme trestní oznámení, pokud máme pocit, že tady bylo shledáno nějaké nestandardní jednání, trestně právní jednání a podobně. Zformuloval jsem návrh usnesení, že na ty skutečnosti, které tady byly dneska řečeny, podám trestní oznámení a ať konají orgány činné v trestním řízení," řekl Tomáš Kaněra, starosta MČ Praha 22.

Řešení celé kauzy je tedy běh na dlouhou trať. Kdy se však občané dočkají polyfunkčního domu zatím není vůbec jasné. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu