• Načítám...
>

Praha 22 má novou školku

  • 29. srpna 2024,
  • 15:47,
  • PRAHA 22,
  • Věra Dušková

Městská část Praha 22 má zbrusu novou mateřskou školu. Je detašovaným pracovištěm mateřinky v Pitkovicích, nachází se v ulici Nad Volyňkou a její kapacita je 96 míst.

Reklama

Ulice nad Volyňkou v Uhříněvsi zažila velkou slávu. Představitelé městské části Praha 22 spolu s pražským primátorem stříhali pásku před novou moderní budovou zdejší mateřské školy, která je z určitého úhlu pohledu unikátem.

„Na této školce si myslím, že nejunikátnější je to, že od doby nabytí pozemku do dnešního dne uplynulo dvacet jedna měsíců a samotná stavba trvala asi deset měsíců," řekl Tomáš Kaněra (ANO) - starosta MČ Praha 22.

Ve srovnání s jinými stavbami, a to nejen v hlavním městě, které se často doslova vlečou, je to opravdu výkon, kde je na místě otázka, jak že to vlastně vedení městské části dokázalo.

„Zaprvé jsme stavěli podle Lex Ukrajina, což byl asi největší benefit celé té stavby a pak samozřejmě koordinací všech našich odborů včetně spolupráce s naším stavebním úřadem," řekl Tomáš Kaněra (ANO) - starosta MČ Praha 22.

„V Praze je to skutečně zázrak, protože na jednu stranu kapacita 96 míst je kapacita více než slušná a deset měsíců je doba neskutečná. Samozřejmě jsem se ptal a zjistil jsem, že tady byla vytvořena taková pracovní skupina, která se zabývala všemi těmi otázkami okolo toho, protože musíte proskákat nejrůznější zábrany administrativního charakteru, ale všechno to dokázali, udělali to skutečně za deset měsíců a druhého se bude otevírat. Klobouk dolů," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - primátor hl. m. Prahy.

„Já jsem nesmírně ráda, že nová školka pomohla rozšířit kapacitu právě v mateřských školách na území městské části Praha 22, a to nejen z toho důvodu, že se nám sem vejde necelých sto dětí, ale tím se umožnilo vlastně i snížit kapacitu v ostatních školkách. Takže v tuto chvíli nebudeme mít nabité třídy třiceti dětmi, ale v ostatních zařízeních v rámci městské části jsme tu kapacitu snížili na nějakých pětadvacet, což už je berné," řekla Hana Vagenknechtová (DvacetDvojka) - místostarostka MČ Praha 22.

Nová budova mateřské školy ale rozhodně není šita horkou jehlou. Dokonce se může pyšnit řadou nejmodernějších technologií.

„Ten celý dům má koeficient dva Watty na metr čtvereční, což je jakoby v těch parametrech budoucích energetických štítků to nejlepší, co může být, takže by měla být úsporná z pohledu provozu, vytápění i chlazení. Jsou tady osazená tepelná čerpadla, druhá věc jsou invertory, aby se dala ta školka chladit a v budoucích dnech bude doinstalována ještě fotovoltaika na střechu, aby to chlazení bylo napájené z té fotovoltaiky," řekl Martin Langmajer (Společně pro Prahu 22) - místostarosta MČ Praha 22.

Děti ale bude určitě nejvíc lákat pestrobarevné hřiště.

„Stavební firma byli odborníci na stavbu a tady jsme si samozřejmě vysoutěžili jiného dodavatele, který nám také v rámci ani ne pár měsíců, ale pár týdnů, možná dokonce pár dnů tady to hřiště vystavěl," řekl Tomáš Kaněra (ANO) - starosta MČ Praha 22.

Nová školka v Uhříněvsi je společnou investicí městské části Praha 22 a Magistrátu hlavního města Prahy. Městská část ale využila i zdrojů developerů, kteří zde působí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu