• Načítám...
>

Divadlo Proměna láká na skvělý divadelní zážitek

  • 14. září 2021,
  • 13:18,
  • PRAHA 3,
  • Dagmar Kopečková

Divadlo Proměna je seniorským divadelním spolkem, který by však svojí energií udolal nejednoho dvacátníka. Kromě hereckých výkonů z nich sálá dobrá nálada a pozitivní přístup k životu.

Reklama

Divadlo Proměna je seniorským divadelním spolkem, který vznikl v roce 2003. Provozovatelem spolku je Klub Remedium, který nabízí širokou škálu programů pro seniory. Divadelní spolek letos tedy slaví své 18. narozeniny. Za dlouhá léta jím prošlo velké množství členů, ale i režisérů. Spolek vznikl z jasného důvodu. 

"Když člověk už je v důchodu a buď někdy hrál anebo nehrál a má takovou vlastně chuť si řekne: 'Tak co kdybych si zahrál divadlo!' No tak aby měli kam jít," vysvětlila Helena Kubů, vedoucí Klubu Remedium. 

Spolek má aktuálně 14 členů. Ti, kromě premiér a jednotlivých repríz, docházejí na zkoušky jednou týdně. Divadlo je pro ně odpočinek i zábava. 

"Moje bývalá kolegyně, se kterou jsme se potkali po dlouhé době, mně říkala, že hraje amatérské divadlo tady. Tak jsem z legrace říkal: 'Jé to by mě také zajímalo.' No a myslel jsme si ha, ha. No a najednou jeden den volá a říkala: 'Hele, je volná jedna mužská role, můžeš příjít.' No tak jsem přišel a zůstal jsem tady," zavzpomínal Vladislav Píša, člen souboru.

"Já jsem tady tři roky. Tedy zhruba. A z toho byl ještě nějaký čas lockdown, takže jsem měla vlastně jednu hlavní roli. Vlastně úplně poprvé, kdy jsem střídala kolegyni, která mě sem vzala," uvedla Helena Dvornická, členka souboru.

Divadlo Proměna upřednostňuje především komediální žánr, pokouší se o pozitivní přístup a nadnesení vážnějších témat. Zároveň volí spíše texty autorské.

"Tím, jaké je složení souboru, tak obyčejně si nenajdeme jen tak běžně nějakou divadelní hru. Kromě toho navíc mnoho let byl ten soubor bez mužů, tak třeba deset žen. Tak pro to jsou jen výjimečné divadelní hry," upozornila Helena Kubů, vedoucí Klubu Remedium. 

"Určitě to je dobré v tom, že do toho člověk může vnést něco vlastního. Vlastně je to jen dobré. Já v tom vidím jen ty pozitiva," řekla Vlasta Hájková, členka souboru.  

Místa, kde spolek představení uvedl, jsou mimo jiné kulturní domy, či domovy důchodců, ale i známá divadla, mezi která patří například Divadlo Na zábradlí, Žižkovské divadlo Járy Cimrmana nebo například Divadlo Kampa. Spolek se ale objevuje i na jiných scénách.

 "My se účastníme také různých festivalů nebo hlásíme se také do přehlídek amatérských divadel," upozornila  Helena Kubů, vedoucí Klubu Remedium.

"Pamatuji si, že když jsme hráli úplně poprvé, tak jsme jako soubor, tedy za tu dobu co tu jsem já, tak jsme jako soubor dostali diplom, který si dodnes pamatuji. Že jsme přenesli radost přes rampy toho jeviště," zavzpomínala Vítězslava Kotýnková, členka souboru.

    Spolek je také naprosto soběstačný, co se týká příprav představení. 

    "Sami sobě si všechno děláme. Kostýmy si nosíme z domova, sami se líčíme, děláme si hlavy," uvedla Livia Kárová, členka souboru. 

    Divadlo Proměna má za sebou již dlouhá léta plná repríz a premiér. Proto jsme se zeptali, jak zvládají trému.

    "Já mám doma pesana krásného, takže úplně nejvíc se vždycky jdu pomazlit se psem a jdu jí říci, že tedy jdu do divadla. A pak jako si říkám: 'Tak a nějak to dopadne," prozradila Jiřina Nováková, členka souboru.

    Divadelní spolek Proměna se s nadhledem, optimismem a naprostou jistotou vrhá před diváky. A dává jim skvělý pocit a krásný divadelní zážitek. 

    Reklama

    Mohlo by Vás zajímat


    Nejnovější zprávy PRAHA


    Nejčtenější zprávy

    Reklama

    PR články

    Více PR článků
    Zavřít reklamu