• Načítám...
>

Obyvatelé Prahy 3 nesouhlasí s výstavbou na Žižkově

  • 28. ledna 2022,
  • 16:18,
  • PRAHA 3,
  • Marek Tereba

Na Žižkově, v prostoru bývalého, nákladového nádraží a jeho přilehlém okolí, by měly v následujících letech vyrůst byty pro více než 20 tisíc obyvatel. Žižkovští obyvatelé jsou ale velmi nespokojeni. Veškerá veřejná vybavenost, která je tam navržena, je podle nich naprosto nedostatečná.

Reklama

Nedostatečná infrastruktura, zvýšení provozu či málo zeleně. To vadí obyvatelům Prahy 3 na výstavbě nové čtvrti na Žižkově. V prostoru bývalého, nákladového nádraží a jeho přilehlém okolí, by měly v následujících letech vyrůst byty pro více než 20 tisíc obyvatel.

"Žižkovští obyvatelé jsou velmi nespokojeni s tím, jaká je tam plánovaná nová čtvrť. Má tam vzniknout čtvrť pro dvacet tisíc obyvatel a veškerá veřejná vybavenost, která je tam navržena, je naprosto nedostatečná. Například pozemky pro školu jsou poloviční. A o spoustě dalších věcí, jako je například poliklinika nebo domov důchodců nebo sportoviště, plavecký bazén, není vůbec jisté, že tam vzniknou," vysvětlila Anna Vinklárková, organizace Arnika.

V současné době začala výstavba v severozápadní části. Ta má výjimku ze stavební uzávěry. 

"Ale zbytek toho území ještě čeká na změnu územního plánu, a tu mají v rukou právě pražští zastupitelé. A pražští zastupitelé rozhodují o tom, jaká výstavba tam bude. Bez nich si developer nepostaví ani garáž. A oni rozhodnou o tom, jestli tam bude čtvrť, kde se bude dobře žít a nebo čtvrť, která může také dopadnout jako čtvrť investičních bytů," doplnila Anna Vinklárková, organizace Arnika.

"V rámci toho materiálu, který dnes na zastupitelstvu předkládáme, což je metodika spolupráce s developery, vlastně v celém území máme dohody s investory a sbíráme prostředky na jednu školu. Na rekonstrukci jedné školy ve stávající zástavbě, pět školek a pozemky na tramvaj a na ty parky. Ještě bych možná doplnil, což je zajímavá informace, že ta hustota, té nově navržené čtvrti, je zhruba dvě stě padesát obyvatel na hektar, což je srovnatelná hustota s těmi poměrně atraktivními oblastmi Žižkova nebo Vinohrad. A také se zrychlují jednání o využití té stávající budovy, kde je právě prostor i na různé sociální služby nebo zdravotnické zařízení. Kolegové z Prahy 3 na to velmi intenzivně myslí," konstatoval Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Součástí nového územního plánu, který se teprve bude schvalovat, má být i základní škola pro 850 žáků a 5 školek. Počítá se také s rekonstrukcí školy ve stávající zástavbě. Finální vzhled čtvrti tak zatím není v současné době známý. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu