• Načítám...
>

Památník na Vítkově ukrývá výstavu o historii autoškolství

  • 16. května 2022,
  • 16:17,
  • PRAHA 3,
  • Marek Tereba

Nasát trochu nostalgie a vědomostí o českém a československém autoškolství umožňuje výstava Národního muzea v budově Národního památníku na Vítkově. Tak proč procházku na Vítkov nespojit ještě se zážitkem z výstavy?

Reklama

V Národním památníku na Vítkově je k vidění výstava o historii a vývoji československého autoškolství. Ta odkrývá exponáty nejen z Národního muzea, ale také perličky z osobních sbírek.

"Počátky této výstavy nebo tvorby této výstavy už jsou několik let staré, protože Dopravní akademie oslovila Národní muzeum s tím, že získala pozůstalost jednoho ze zakladatelů československých autoškol Jiřího Poura a že by bylo hezké vytvořit nějakou výstavu o autoškolství. Národní muzeum se ve spolupráci s Dopravní akademií této myšlenky chytlo a vytvořili jsme tuto výstavu o dějinách československého autoškolství," řekla Lucie Swierczeková, kurátorka výstavy.

Cílem autorů výstavy je přinést zážitky jak běžným návštěvníkům, přicházejícím z obecného zájmu o motorismus, tak i autoškolákům zajímajícím se o obor z profesních důvodů. A na všechny pak vdechnout trochu nostalgie.

"Uprostřed výstavy lidé uvidí automobilové trenažéry pro výcvik řidičů. Ten komplexní trenažér je československý vynález pana Jiřího Poura, máme tady jeho patentovou listinu z roku 1966, dále tady jsou takové zajímavosti jako řidičské průkazy z minulosti, fotografie cvičné stolice K1, což byl předchůdce trenažérů, dále tzv. Vláškovo divadlo, které se používalo při výuce řidičů na obrazy křižovatek a je tady spousta dalších věcí, například řezy motorů nebo výukové stroje a podobně," řekla Petra Adámková, spoluautorka výstavy.

Historie československého autoškolství sahá až do roku 1907. A právě celou dráhu vývoje až do devadesátých let minulého století si můžete na výstavě projít. Otevřeno je od středy do neděle vždy od desíti do osmnácti hodin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu