• Načítám...
>

Praha 4 to s cizinci umí

  • 21. května 2019,
  • 11:20,
  • PRAHA 4,
  • Věra Dušková

V parku Na Pankráci se uskutečnil 5. ročník multikulturního festivalu Kaleidoskop. Návštěvníci si mohli užít pestrý den plný exotických chutí, vůní hudby i tance. Součástí programu byly i workshopy, cestovatelské přednášky, výstavy a soutěže nejen pro děti.

Reklama

Multikulturní akce, jako je Kaleidoskop, pořádá MČ Praha 4 poměrně často. Má k tomu své důvody.

"Je to městská část, která má úplně největší počet cizinců v absolutních číslech. I zde, přes tu širokou paletu národností, které tady žijí nebo pracují, se ta integrace daří," řekl Jan Janoušek, specialista integrace cizinců MHMP.

"Máme zde hodně Vietnamců, Ukrajinců, Rusů. Takže samozřejmě se naskýtá to, že se musíme o tyto lidi snažit nějakým způsobem integrovat. Takže se tomu začínají různé organizace naplno věnovat," řekla Irena Michalcová, starostka MČ Praha 4.

"Dělají se tady v Praze 4, i v dalších MČ, nějaké integrační projekty, které směřují třeba na podporu škol nebo právě třeba i práci s veřejností, jako je tento festival," řekl Jan Janoušek.

"Začínáme se tomu věnovat i ve školách. Abychom měli dostatek pedagogů, kteří budou děti učit český jazyk, protože pokud děti z jiných národností žijí u nás odmalička, tak se návštěvou mateřské školy stane to, že byť dítě neumí ani slovo, tak za 2 roky rozumí, mluví a na rozdíl od rodičů dokáže i samo překládat. Ale přijdou-li děti, které jsou třeba na 2. stupni základní školy, samozřejmě se nemohou ihned integrovat, čeština je poměrně těžký jazyk," řekla Irena Michalcová.

Takové odpoledne, jaké prožili návštěvníci v parku Na Pankráci, pak umožňuje všem aby se vzájemně poznali a pochopili své zvyklosti a svou kulturu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu