• Načítám...
>

Praha 4 pohřbila opuštěné občany

  • 15. června 2021,
  • 21:25,
  • PRAHA 4,
  • Jaroslav Šetlík

V Praze 4 každý rok zemře několik desítek lidí bez toho, aby se někdo postaral o jejich poslední rozloučení. Ve velké většině jsou to staří lidé, kteří už nemají žádné příbuzné. Vedení městské části si tak pronajalo hrobku a postará se pro ně o důstojné rozloučení a místo pro odpočinek.

Reklama

Hrobka na Nuselském hřbitově, která patří Praze 4, se po roce opět otevřela. Uloženy do ni byly ostatky občanů městské části, kteří zemřeli opuštění a nikdo je nepohřbil.

"Je potřeba říci, že to dobro je v každém člověku, proto každý si zaslouží úctu. A potom taky je tady dané to, že můžou být lidé více nadaní, více pilní, více úspěšní, více viditelní, někteří méně viditelní. Ale právě v tom momentu narození a smrti jsme si všichni rovni čili všichni si zasloužíme stejnou úctu," konstatoval Josef Svoboda, místostarosta MČ Praha 4.

Městská část opuštěné občany takto pohřbila již potřetí. S nápadem vystrojit důstojný pohřeb lidem, kteří zemřeli na území Prahy 4, a ke kterým se nepřihlásili rodinní příslušníci ani jiní blízcí lidé, přišel místostarosta Josef Svoboda. 

"Má to taky tu výhodu v tom, že když náhodou si někdo v budoucnu vzpomene, že by rád měl urnu zpátky. Takže vlastně ty urny jsou dále stále k dispozici. Podle požadavku jsme připraveni hrobku otevřít a vydat urnu. Většinou se to děje tím, že najednou někdo zjistí, že může dědit. A protože součástí dědického řízení je taky otázka pohřbu, takže vlastně je to taky jaksi dopředu uděláno, že kdyby náhodou se otevřelo dědictví, takže dotyčný člověk přijímá i tu urnu, včetně uhrazení nákladů spojených s pohřběm," vysvětlil Josef Svoboda, místostarosta MČ Praha 4.

Urny tu budou uloženy po dobu pěti let. Pak by podle vedení Prahy 4 mohl být jejich obsah rozptýlen na pietní loučce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu