• Načítám...
>

Muzeum pražského vodárenství opět otevře své brány

  • 5. října 2021,
  • 14:27,
  • PRAHA 4,
  • Marek Tereba

Pražské vodovody a kanalizace nechají letos jediný den nahlédnout do Podolské vodárny, která je v provozu již 92 let. Během dne otevřených dveří budou připraveny komentované prohlídky a návštěvníci tak budou moci nahlédnout i do prostor, které jsou běžně veřejnosti nepřístupné.

Reklama

Novoklasicistní budova Podolské vodárny z 20. let dvacátého století se letos, v rámci jediného dne otevřených dveří, zpřístupní veřejnosti. 

"Muzeum pro veřejnost otevřeme v sobotu 16. října od devíti do osmnácti hodin. Bohužel je omezená kapacita na pětatřicet osob za hodinu. Proto všem doporučujeme registrovat se na našich webových stránkách: www.pvk.cz," upozornil Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK.

Návštěvníky čeká nejen náhled do historie vodárenství, ale budou si moci vychutnat také prohlídku historicky významné budovy, která byla postavena podle projektu Antonína Engela.

"V našem muzeu se návštěvníci mohou těšit na průřez vodárenskou historií. Máme tady ukázku původního vybavení, nutného k pokládání potrubí. Máme tady samotné potrubí, jak dřevěné, tak litinové. Mezi naše největší exponáty patří funkční Gatterovo kolo, které se používalo pro čerpání a dopravu vody ve Velkých Pavlovicích. Součástí našeho muzea je i vhled do filtrační haly, která je dílem profesora Antonína Engela a profesorů Kloknera a Hacara, kdy návštěvníci uvidí vnitřek tohoto architektonického skvostu a uvidí unikátní obloukový systém, který drží střechu celé filtrační haly," popsal Kryštof Drnek, vedoucí oddělení archivu a muzea. 

Vstupné do vodárny bude zcela zdarma. Jedinou podmínkou je tedy registrace na webu pvk.cz a prokázání bezinfekčnosti. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu