• Načítám...
>

Asistenční centrum pomoci je již v Kongresovém centru

  • 4. března 2022,
  • 17:30,
  • PRAHA 4,
  • Marek Tereba

Asistenční centrum pomoci je nově zřízeno v Kongresovém centru na Vyšehradě. Přesunout ho z Městské knihovny se podařilo za rekordní čas. Nové centrum by mohlo zvládnout obsloužit i dva tisíce osob za den.

Reklama

Za jednu jedinou noc se podařilo hasičům ve spolupráci s magistrátem a ostatními institucemi přesunout Asistenční centrum pomoci Ukrajině sem do Kongresového centra na Vyšehradě. Ukrajincům přijíždějícím do ČR by to mělo přinést větší komfort při čekání na vydání potřebných dokumentů. Už od rána se tady tvořily veliké fronty.

"Tady to máme vyzkoušené, fungovalo tady Metropolitní očkovací centrum v době covidové krize, takže teď tady funguje metropolitní asistenční centrum, které je společné pro Prahu a Středočeský kraj. Plánovaná kapacita je zhruba 2000 lidí denně, plánujeme fungovat v režimu 24x7, tedy nonstop, uvidíme, na jaká čísla se dostaneme dnes, řeší se tady celá řada takových porodních bolestí, pochopitelně je to celé velice rychlé," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

"Byly nějaké problémy na začátku, ještě teď se odlaďují, ale vypadá to, že z toho nejhoršího jsme venku a že by se už ty počty a ten průběh měl zlepšovat. Za to jsem moc rád," řekl Milan Vácha, radní Středočeského kraje.

Po příchodu do Kongresového centra se imigranti dostanou sem do takzvané čekárny. Zde se mohou nejen občerstvit, ale také vyplnit potřebné dokumentace. 

"Tady to zázemí je daleko komfortnější jak pro personál, tak pro rodiny, které sem přijíždějí velmi zdevastovaní, unavení po té dlouhé cestě a ve stresu. To je k tomu. Najdou tady vše, co potřebují na ten začátek na jednom místě," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

S pořadovým lístkem se pak jednotlivé rodiny přesunou sem do hlavního sálu. Tady si mohou vyřídit jak povolení k pobytu, tak zařídit ubytování či vyřídit zdravotní pojištění nebo najít práci.

"Nejspíš to bude vypadat tak, že se budeme ptát na profese, které mají na vzdělání a na zájem o pomoc při zprostředkování práce a pak také na kontakt, abychom jim tu práci mohli nabídnout. Za město mohu říci, že určitě najdou uplatnění v odborných profesích," řekla Milena Johnová.  

Konkrétně by to měli být učitelé, zdravotníci či sociální pracovníci. Těch je v hlavním městě stále velký nedostatek.

Hledat bezpečí za rodinou sem do Prahy přijel také pan Vasyl.

"Je válka. Jak to říct. Putin bombarduje Ukrajinu. Já chci mít klid. Jsem už starý člověk. Řeknu vám to asi tak. V minulosti jsem v Čechách byl a líbilo se mi tu. Proto jsem přišel do Čech. Děti mám tady, obě pracují. A mám tady i vnoučata," řekl pan Vasyl. 

Pro Ukrajince zde vzniklo zázemí s odpočinkovou zónou. Využít mohou také tří dětských koutků nebo řešit zapojení dětí do povinné školní docházky. 

Ještě před odchodem z Asistenčního centra mají imigranti kvůli nízké naočkovanosti možnost nechat si aplikovat vakcínu proti covidu-19.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu