• Načítám...
>

Praha 4 poprvé spustila participativní rozpočet

  • 15. srpna 2022,
  • 15:37,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

Radnice Prahy 4 vyzkoušela vůbec poprvé ve třech oblastech program participativní rozpočet, ve kterém sami občasné navrhovali, co by chtěli zrealizovat. Městská část na to vyhradila celkem 3 miliony korun. Opravovaly se chodníky, dětská hřiště a vznikají také nová parkovací místa.

Reklama

Regenerace zeleně, vybudování nových parkovacích míst a opravy chodníků. To jsou 3 oblasti, ve kterých mohli občané Prahy 4 sami navrhovat, co by chtěli zrealizovat. 

"My jsme na začátku roku dali dohromady po osmi z každé té kategorie, které jsme dali do veřejného hlasování a pro každou tu kategorii jsme vyhradili jeden milion korun. Ukázalo se, že z hlediska velikosti těch projektů v té kategorii té regenerace prostor těch vnitrobloků tam byly první dva, které získaly největší počet hlasů," řekl Zdeněk Kovářík, 1. místostarosta MČ Praha 4.

V kategorii Regenerace zeleně získal druhý největší počet hlasů travnatý vnitroblok v ulici Přímětická.

"Za mnou vidíte zregenerovaný prostor tak, že je tam nově udělané opravené hřiště, doplněné prvky a ten prostor je udělán tak, že je to příjemný prostor, který by měl těm místním zde sloužit k tomu, aby to mohli používat pravidelně. Tady ta oblast toho sídliště prochází obměnou, takže se tady objevují mladé rodiny s dětmi, kterým ten prostor bude sloužit. Je to tak, jak si to přáli ti lidé," řekl Zdeněk Kovářík, 1. místostarosta MČ Praha 4.

V kategorii Oprav chodníků a přístupových cest získala největší počet hlasů oprava přístupové cesty panelového domu v ulici Bernolákova. Podle vedení radnice je tento výherce důkazem, že v participativním hlasování mohou zvítězit i drobné projekty, které by jinak na řadu přišly až mnohem později.

"Městská část by asi do opravy toho prostoru, který není úplně zatížen nějakým velikým pěším provozem, nepřistoupila tak brzy, ale protože někdo z místních obyvatel si to přál, tak my jsme to zařadili mezi těch 8 projektů k hlasování a protože věděl, že to není úplně top, tak sehnal podporu svých kolegů a v hlasování tento projekt získal velmi vysoký počet hlasů," řekl Zdeněk Kovářík, 1. místostarosta MČ Praha 4.

Ze sedmi vítězných projektů už zbývá zrealizovat pouze jeden. V ulici Severní 1 na Spořilově by tak měla vzniknout nová parkovací místa a to ještě do konce tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu