• Načítám...
>

V Praze 4 si připomněli srpnové události roku 1968

  • 19. srpna 2022,
  • 14:07,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

Praha 4 si připomněla srpen 1968. U domu nedaleko Podolské vodárny položili zástupci radnice věnce jako památku na dva mladíky, které zavraždili vojáci sovětské armády. Akci, která měla připomenout okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, přihlíželi i pamětníci.

Reklama

Lidé po celé republice si připomínají 54. výročí událostí srpna 1968. V noci na 21. srpna tehdy vojska Varšavské smlouvy překročila hranice Československa. Na území republiky pak zůstala dalších 20 let. Tradiční pieta se konala i v Praze 4. Nedaleko Podolské vodárny položili zástupci radnice věnec, aby uctili památku dvou patnáctiletých studentů - Karla Němce a Karla Pariška, kteří se tehdy nedaleko odtud stali oběťmi sovětských vojáků.

"Šlo o studenty, kteří se účastnili těch demonstrací proti okupaci v centru Prahy a tudy odjížděli domů a na té cestě si stopli menší nákladní auto, na které ta okupační armáda začala bez jakéhokoliv důvodu střílet. Oba studenti byli bohužel zabiti a řidič toho auta byl zraněn," řekl Michal Hroza, místostarosta MČ Praha 4.

I když si 21. srpen obvykle připomínáme v souvislosti se sovětskou okupací, letos se především pamětníkům osmašedesátého tato událost vybavila už 24. února, kdy Ruská federace zaútočila na Ukrajinu. 

"Je to velmi aktuální. V současné době se něco podobného, co se tenkrát stalo, děje necelých 300, možná 350 kilometrů od nás," řekl Jiří Vodička, předseda Českého svazu bojovníků za svobodu MČ Praha 4.

"Naši spoluobčané, kteří zažili tu okupaci v roce 1968, zažívají určité déja vu, protože ta brutalita té okupační moci tehdejší a té dnešní se sama sobě velmi podobá. Dokonce se obávám, jestli to, co se dnes děje na té okupované části Ukrajiny, není strašnější než to, co jsme tehdy prožili my v tom roce 1968," řekl Michal Hroza.

"Co myslíte, že by si z toho lidé měli vzít?"

"Neměli by zapomenout na to, co se stalo, protože to je velmi důležité, aby se tyto pietní akty nejenom tady připomínaly. A aby lidé stále věděli, že tohle se také může stát," řekl Jiří Vodička. 

Vzpomínkové akce k připomenutí památky obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy se v Praze 4 zúčastnili ještě 1. místostarosta městské části Zdeněk Kovářík a řada pamětníků. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu