• Načítám...
>

V Praze 4 je nový kontejner na stříkačky

  • 29. srpna 2022,
  • 12:44,
  • PRAHA 4,
  • Jaroslav Šetlík

V Nuslích je úplně první speciální kontejner na použité injekční stříkačky na území čtvrté městské části. Starat se o něj budou sami drogově závislí v rámci resocializačního programu. Koš je v místě, kde jsou s pohazováním stříkaček problémy.

Reklama

Praha 4 nechala v Nuslích umístit speciální kontejner na použité injekční stříkačky. První kontejner svého druhu v městské části stojí v ulici Mečislavova u železniční trati, tedy v místě, kde se podle radnice stříkačky objevovaly často.

"Na území Prahy 4 je to pilotní projekt, pokud se to osvědčí, budeme v tom pokračovat v místech, kde i samozřejmě k tomu dojde po dohodě s místními obyvateli, protože ne vždy je tato aktivita úplně vnímána. Tady došlo k té dohodě a i na základě výzvy místních obyvatel jsme ten kontejner umístili zde. Pro nás je hlavně důležité to, aby ten obyvatel byl v bezpečí. Aby injekční materiál, který se někde povaluje, nebyl v dosahu dětí, zvířat a našich obyvatel," řekla Lucie Michková, zastupitelka MČ Praha 4.

V rámci tohoto pilotního projektu mohu lidé závislí na drogách získat tréninkové pracovní místo.

"Ex uživatelé nebo osoby, které jsou ještě na substituci, tento kontejner vybírají a sbírají injekční či infekční materiál. I kolem toho kontejneru a v blízkosti té trasy, na které je ten kontejner umístěn," řekla Lucie Michková, zastupitelka MČ Praha 4.

Městská část se také zaměřuje na prevenci a informování svých obyvatel o tom, jak postupovat, pokud najdou odhozenou injekční stříkačku.

"V případě, že obyvatel najde injekční stříkačku, prosím nikdy na ni nesahat, nikdy neházet do směsného odpadu, vždy volat 156," řekla Lucie Michková, zastupitelka MČ Praha 4.

S problematikou použitých injekčních stříkaček se potýká nejen Praha 4, ale i další městské části. Například za loňský rok předala z celého území metropole městská policie k likvidaci 364 kilogramů jehel, stříkaček a dalšího infekčního materiálu po narkomanech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu