• Načítám...
>

Projekt Žijeme na 4 společně pomáhá cizincům

  • 2. prosince 2022,
  • 18:00,
  • PRAHA 4,
  • David Wilczek

Žijeme na čtyřce společně. To je název projektu Prahy 4, který je zaměřen na integraci menšin. Cílem není jen integrace samotných cizinců, ale také zapojení majoritní společnosti a odborné veřejnosti. Díky společným aktivitám se přirozeně zapojují děti i dospělí.

Reklama

Pocházejí z různých koutů světa. Mají rozdílené zvyky i tradice. Přesto mají jedno společné. Žijí v Praze 4. Díky dlouhodobému projektu Žijeme na 4 společně mají možnost lépe poznat českou kulturu a najít si zde kamarády i nový domov. 

"Je to projekt, který pomáhá dětem cizinců, dospělým cizincům a propojuje mezigeneračně Čechy a cizince dohromady," představuje hlavní myšlenku projektu koordinátorka projektu integrace cizinců a národnostních menšin, Anna Chválová. 

Nejdůležitějším prvkem projektu, který je nutný k adaptaci cizinců, je výuka češtiny formou kurzů či doučování. Kromě toho jsou pořádány společné aktivity pro děti i dospělé.

"Máme plavbu na lodi, plavání, výlet do zoologické zahrady nebo velké festivaly, jako je Asie vzdálená a blízká, sousedské setkání a další," představuje  koordinátorka projektu integrace cizinců a národnostních menšin, Anna Chválová.

"Zapojuje se čím dál tím více lidí, ale třeba i našich pedagogů, žáků a podobně, protože je tam spousta různých přednášek a různých akcí. A pořád stoupá a stoupá množství zájemců o tento projekt," neskrývá nadšení místostarostka městské části Praha 4 ,Irena Michalcová. 

Své zkušenosti s integrací má i Vladina Chudanova ze Zakarpatské Ukrajiny, která žila v metropoli 15 let a stále se zde ráda vrací.  

"Bylo to tady skvělé, třeba moje dcera se chce vrátit zpět do Prahy. Pořád mi říká: mami, až mi bude 18 let, tak se stěhujeme zpět do Prahy," prozrazuje s úsměvem Vladina Chudanova.

Právě Ukrajinci spolu s Vietnamci patří v současné době k nejpočetnějším menšinám v Praze 4. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu