• Načítám...
>

Praha 4 vystavuje obrazy dětí prožívajících válku

  • 8. prosince 2022,
  • 20:31,
  • PRAHA 4,
  • Jaroslav Šetlík

Mimořádně dojemná dětská svědectví o válce v podobě kreseb polských a ukrajinských dětí. Tak by se dala shrnout výstava Mami, já nechci válku! Ta je v těchto dnech k vidění v prostorách radnice Prahy 4.

Reklama

Ve vestibulu úřadu městské části Praha 4 v ulici Antala Staška je k vidění další výstava. Několik desítek kreseb ukazuje, jak vypadá válka očima dětí.

"V roce 1945 polské Ministerstvo školství mělo nápad, aby děti, které si prožily druhou světovou válku, se z toho traumatu nějakým způsobem dostaly skrze obrázky, skrze kreslení. Poté opravdu stovky obrázků, které vznikly po celém Polsku, putovaly do státního archivu a tam byly zapomenuty. Mysleli jsme si, že tak nějak do toho archivu už patří. Bohužel se ukázalo, že v těchto dnech v Evropě děti opět trpí kvůli válce a vznikl nápad dát dohromady ty dvě zkušenosti. Ukázat válku dětskýma očima na základě těchto obrázků z Polska roku 45 a na základě obrázků, které vznikají nyní, které kreslí ukrajinské děti," řekl Maciej Ruczaj – ředitel Polského institutu Praha.

Obrazy a texty jsou spojené do tematických skupin: bitva, okupace, rodina, represe, odpor, zkáza, vítězství - naděje. Výstava má za cíl poukázat na skutečnost, že scénáře jednotlivých válek jsou podobné.

"Je pozoruhodné, jak se ta dětská představivost za těch více jak 70 let nezměnila a jak jsou válečné kresby polských dětí z druhé světové války podobné těm kresbám ukrajinských dětí z té současné války. Také je tam vidět ta strašně smutná věc, jak ty děti, které jsou vystaveny těm válečným podmínkám, zkrátka rychleji stárnou. Je to vidět, jak ta dospělost některých těch kreseb je nepříslušná tomu věku těch dětí," řekl Michal Hroza (TOP 09), místostarosta MČ Praha 4.

Výstava pod názvem Mami, já nechci válku! bude v prostorách radnice k vidění až do 22. prosince.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu