• Načítám...
>

Betlémské světlo už svítí i na Úřadu MČ Praha 4

  • 20. prosince 2022,
  • 12:35,
  • PRAHA 4,
  • Jaroslav Šetlík

Skauti z oddílu Utah z Krče přinesli v pondělí 19. prosince 2022 odpoledne ve své lucerničce na radnici Prahy 4 Betlémské světlo. To k nám do Prahy doputovalo přes Brno a Vídeň až z dalekého Betléma, aby jako symbol míru a přátelství ozářilo i domácnosti v Praze 4. Tradičně je do Evropy přivážejí rakouští skauti, v České republice je poté vlaky rozvážejí čeští skauti a skautky.

Reklama

Betlémské světlo dorazilo na Prahu 4. Na tamní radnici přinesli tento symbol Vánoc skauti z oddílu Utah z Krče.

"My ho v podstatě budeme mít dole ve vestibulu a klasicky kdykoliv v průběhu dne se může kdokoliv nejen z Prahy 4 zastavit a vzít si naše Betlémské světlo, respektive ne si ho převzít, ale přinést si třeba svíčku nebo nějakou petrolejku a mohou si nasdílet toto světlo," řekl Ondřej Kubín (ODS), starosta MČ Praha 4.

Plamínek odebraný z věčného ohně, který hoří v jeskyni pod bazilikou Narození Páně v Betlémě v centrální části Palestiny, představuje symbol míru, lásky, naděje a přátelství. Rozvoz světla zajišťují skauti a skautky z celého světa.

"Celé to začíná v Betlémě, kde hoří oheň, ze kterého se každý rok vezme světlo do Vídně, potom z Vídně pokračuje tradičně vlaky po celém Česku, kde to skauti rozváží vlakem v podstatě všude, kde jezdí vlak a v rámci Prahy to jednotlivé skautské oddíly roznáší například na různé radnice. My jako skauti z Prahy 4 jsme to přivezli sem na radnici Prahy 4 z Centrály ze Senovážného náměstí," řekl Adam Řežábek, skaut.

"Myslím si, že je zásadní, obzvláště v období Vánoc, se pozastavit, trošku rozjímat v dnešním super rychlém a hektickém světě, měli bychom se věnovat svým blízkým a k tomu slouží nejenom tradice. Měli bychom si je připomínat, dodržovat je a je to i součást historie. Protože jak se říká, kdo nezná svou historii, tak má tendenci ty chyby opakovat a měli bychom se nad tím zamyslet a věnovat se tomu. Je to součást naší tradice. V podstatě naše civilizace je křesťanská a duch Vánoc je to zásadní a proto bychom si to měli připomínat a udržovat. Pro mě je Betlémské světlo zásadním znakem Vánoc," řekl Ondřej Kubín (ODS), starosta MČ Praha 4.

Do České republiky dovážejí Betlémské světlo od roku 1990 z Rakouska brněnští skauti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu