• Načítám...
>

Praha 4 podala žalobu proti výstavbě 19patrového domu

  • 4. března 2023,
  • 11:18,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

Radnice Prahy 4 podává správní žalobu proti výstavbě devatenáctipodlažního domu na rohu Budějovické a Vyskočilovy ulice. Důvodem žaloby je podle starosty čtyřky to, že magistrát navzdory protestu radnice čtvrté městské části stavbu povolil.

Reklama

Radnice Prahy 4 podává správní žalobu proti výstavbě sedmdesátimetrového domu, který má vyrůst na rohu Budějovické a Vyskočilovy ulice. Developerský projekt totiž počítá s výstavbou AC Budějovická v těsném sousedství s nízkopodlažní obytnou zástavbou. 

"Tady sousedům v prvním a druhém panelovém domě, který má 7 nadzemních podlaží, vznikne před okny stěna. Doopravdy stěna, která jim bude brát dnešní slunce, světlo a nám se to vůbec nelíbí," řekla Lucie Michková (ODS) - zastupitelka MČ Praha 4 a obyvatelka Budějovické.

Návrh na výstavbu budovy Stavební úřad Prahy 4 v minulosti několikrát zamítl. Jeho rozhodnutí ale Odbor stavebního úřadu pražského magistrátu během posledních dvou let dvakrát zrušil.

"Nyní jsme dostali rozhodnutí magistrátu, že budovu musíme povolit a jakožto rada městské části jsme si odhlasovali podání správní žaloby proti tomuto rozhodnutí, protože s tím nesouhlasíme," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

"Podání žaloby je zcela legitimní krok, nicméně je vhodné si uvědomit, že magistrát vůbec neposuzuje podstatu věci, my jsme pouze posuzovali procesní kroky stavebního úřadu a například před pár lety jsme stavebnímu úřadu uložili, aby konal. Nicméně už jsme mu neříkali, zda má věc schválit nebo nikoli. To je věcí stavebního úřadu městské části," řekl Vit Hofman, mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy. 

Podle starosty Prahy 4 by v místě budoucího výškového domu měla vést tramvajová trať, která by navazovala na současnou výstavbu Dvoreckého mostu. Výstavba téměř čtvercového půdorysu budovy by tomu prý ale mohla zabránit.

"Samozřejmě pokud by tady vznikl tento dům, tak nemůže vzniknout tramvajová trať. Nebo respektive může, ale bylo by to velmi obtížné napojit tu dopravní situaci tak, aby tramvaj mohla započít do Vyskočilovy ulice," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Zastupitelka Prahy 4 a místní obyvatelka Lucie Michková pak také upozorňuje na to, že lidé žijící v Přímětické ulici přijdou o parkovací místa a zhuštěná doprava, související s větším pohybem vozidel, by se nepříznivě podepsala na kvalitě života místních obyvatel. Jestli ale nakonec budova na Budějovické v Praze 4 skutečně bude stát, zatím ale jasné není.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu