• Načítám...
>

Žáci ZŠ Ohradní si připomněli dobu normalizace

  • 6. března 2023,
  • 15:44,
  • PRAHA 4,
  • Monika Rusová

I tragickou historii je třeba si připomínat, aby se neopakovala. Takový má význam školní projekt s názvem Retro, který dali dohromady učitelé společně s žáky ZŠ Ohradní. Výstava projektu byla zahájena vernisáží v pátek 3. března a končí derniérou 9. května.

Reklama

Hra s provázkem alias přebíraná, hra Kufr, skákání gumy a nebo sbírání céček. Dříve běžná zábava, kterou dnešní děti už neznají. Ovšem žáci Základní školy Ohradní si tyto hry vyzkoušeli v rámci své retro výstavy.

"Uvidíte předměty, které mají dětem připomenout, jak jsme žili v 80., 70., třeba i 60. letech. Uvidíte řadu dobových dokumentů, tedy papírových, tiskových a podobných a můžete si i něco vyzkoušet. Některé předměty jsou interaktivní jako třeba psací stroj, který se stal, za tu dobu, co je tu vystaven, asi nejpopulárnějším objektem celé výstavy," řekl Roman Ferstl - učitel dějepisu.

Školní projekt připomínající období normalizace vyrobili studenti pod vedením akademického malíře Petra Tomana.

"Proč si myslím, že je důležité takový projekt udělat, je, že aby člověk něco dělal dobře, včetně toho, že se dobře učí naší historii, tak ho to musí bavit. Bez toho nejde dělat nic dobře a právě přes takové projekty jde tu naši i v nějakých okamžicích tragickou historii vnímat a vědět o ní daleko více a hlavně ji neopakovat," řekl Michal Hroza (Spolu pro Prahu) - místostarosta MČ Praha 4.

"Žáci vytvořili něco jako frontu na svatý grál socialismu, na toaletní papír vytvořili model vybuchlého bloku v Černobylu, vytvořili úchvatný model Žižkovské věže i s židovskými náhrobky, protože ona stojí na zrušeném židovském hřbitově," řekl Roman Ferstl - učitel dějepisu.

Výstava, která se nachází ve vestibulu základní školy, bude zakončena derniérou 9. května. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu