• Načítám...
>

Koupaliště Lhotka se znovu otevřelo

  • 11. srpna 2023,
  • 11:41,
  • PRAHA 4,
  • Jaroslav Šetlík

Letošní sezóna není pro koupaliště Lhotka příznivá. Koncem června muselo být totiž z důvodu výskytu cerkárií uzavřené. Po měsíci čištění byl biotop znovu otevřen.

Reklama

9. srpna bylo opět otevřené koupaliště Lhotka. Stalo se tak po několika týdenní vynucené přestávce.

"Bohužel jsme tady měli cerkárie, což jsou paraziti, které přenáší divocí ptáci a máme biotop, takže nepožíváme žádnou chemii, tudíž ve vodě se občas objevují vodní plži, což je přirozené v každém biotopu a bohužel cerkáriové chorobě nebo nákaze se dá velmi obtížně předcházet , stačí de facto jeden letící pták, který utrousí do vody a pokud cerkárie najde svého hostitele, což je v tomto případě vodní plž, tak se ta nákaza exponenciálně rozšiřuje v rámci celého biotopu," řekl Ondřej Kubín (ODS), starosta MČ Praha 4.

Na řešení situace se podíleli i odborníci z vysokých škol a výzkumných ústavů.

"Všechna řešení byla dlouhodobá. Nicméně my jsme chtěli zachránit aspoň část koupací sezony, tudíž jsme diskutovali tuto problematiku s příslušnými odborníky z vysokých škol i z výzkumných ústavů, nakonec jsme zvolili manuální řešení a po nějaké době, respektive nyní můžeme alespoň druhou půlku sezony zahájit a otevřít koupaliště," řekl Ondřej Kubín (ODS), starosta MČ Praha 4.

"To čištění probíhalo na základě doporučení odborníků z oblasti parazitologie a výzkumných ústavů manuálně, přistoupili jsme k manuálnímu odstraňování vodních plžů, takže jsme sbírali ručně, vysavači, podvodními poloautomatickými čističi a intenzivně jsme čistili asi v průběhu 40 dní," řekl Jakub Ott, vedoucí koupaliště.

Koupaliště tak může opět využívat veřejnost. Aktuální otevírací dobu i veškeré další potřebné informace najdou zájemci na webu a sociálních sítích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu