• Načítám...
>

Přátelská zahrada v Praze 4 získá zřejmě nové jméno

  • 31. ledna 2024,
  • 12:00,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

V městské části Praha 4 se hned za Základní školou Jeremenkova nachází parčík s názvem Přátelská zahrada Jeremenkova. Čtyřka ho nechala vybudovat v roce 2020, kdy před tím na jeho místě byla doslova džungle. Nyní představuje oázu klidu a místo pro odpočinek. Stejně tak ho využívá i nedaleká škola pro venkovní výuku. Název ale nese po sovětském vojevůdci Jeremenkovi, který byl všechno možné, jenom ne přátelský. A tak vznikl nápad pojmenovat zahradu po místním čestném občanovi Adolfu Bornovi, který měl k městské části dlouhodobý vztah.

Reklama

V městské části Praha 4 se hned za Základní školou Jeremenkova nachází parčík s názvem Přátelská zahrada Jeremenkova. Čtyřka ho nechala vybudovat v roce 2020, kdy před tím na jeho místě byla doslova džungle. Nyní představuje oázu klidu a místo pro odpočinek. Stejně tak ho využívá i nedaleká škola pro venkovní výuku.

„Vybudovali jsme zde altán a amfiteátr. Prošlo to celkovou rekonstrukcí. Původně to byl zarostlý prostor s ruinami starých budov, jako byla kotelna a tak dále. Všechno bylo odstraněno, povrchy byly upraveny a vybudovány nové chodníky, stejně tak se udělala nová nádrž a stará se zároveň obnovila,“ vysvětluje radní městské části Praha 4 Filip Vácha (TOP 09).

Park ale nese název po sovětském vojevůdci Jeremenkovi, který byl všechno možné, jenom ne přátelský. A tak Komise pro kulturu, volný čas a náboženské společnosti projednala a schválila návrh místostarosty Filipa Váchy (TOP 09) pojmenovat zahradu po místním čestném občanovi Adolfu Bornovi, který měl k městské části dlouhodobý vztah.

„Adolf Born byl skvělý ilustrátor, malíř, režisér, přátelský člověk a hlavně čestný občan Prahy 4. Zároveň také člověk, který Prahu 4 dlouho reprezentoval, žil tu a je s ní spojený,“ říká Filip Vácha (TOP 09), radní městské části Praha 4.

Možnost přejmenování přichází v době, kdy Rusko vyhrožuje Litvě a Polsku napadením.

V Přátelské zahradě je nejenom klid, místo k posezení a možnost příjemně strávit chvilku nad knihou, ale svůj čas tu mohou trávit i maminky s kočárky a zkrátka každý, kdo si chce v rušné Praze a dnešní uspěchané době najít své tiché a poklidné místečko. A nové jméno připomínající odkaz Adolfa Borna mu bude slušet přeci jen daleko více než to stávající.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu