• Načítám...
>

Praha 4 hostí výstavu na podporu pěstounské péče

  • 5. prosince 2023,
  • 11:58,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

,,Láska se nedělí. Láska se násobí." To je motto nové kampaně hlavního města na podporu náhradního rodičovství. Putovní výstavu teď svým obyvatelům představilo také vedení městské části Praha 4.

Reklama

Kojenecké ústavy v Česku definitivně skončí do konce příštího roku. Pěstounů, kteří je mají nahradit, je ale stále velký nedostatek. Foyer radnice městské části Praha 4 proto hostí výstavu hlavního města, která má s náborem nových opatrovníků pomoci.

"To nejdůležitější, co tím chceme sdělit, je motivovat lidi k tomu, aby si děti vzali do pěstounské péče, aby si to vyzkoušeli. V tom dlouhodobém pěstounství se ne úplně vždy daří ty děti do pěstounské péče získávat, pěstouni nejsou vždy připraveni brát děti starší 6 let, především chlapce," řekl Radek Lacko (ANO) - radní MČ Praha 4.

Slavnostního zahájení výstavy osvětové kampaně se vedle zástupců radnice zúčastnili také někteří aktivní pěstouni. Mezi nimi i opatrovnice na přechodnou dobu Gabriela Pošmourná, která se v rámci dočasné náhradní péče stará v pořadí už o osmé dítě.

"Musíte mít své vlastní děti, abyste mohla být pěstounka na přechodnou dobu. Pokud chcete být dlouhodobá, tam nemusíte. Musíte mít čistý trestní rejstřík a musíte projít školením a psychotesty," řekla Gabriela Pošmourná, pěstounka na přechodnou dobu.

"V rámci toho pěstounství na přechodnou dobu, co to obnáší a jaké děti a na jak dlouho k vám přichází?"

"To nikdy nevíte, na jak dlouho. Ze zákona do roka, ale už se stalo, že jsme měli děťátko delší dobu a stane se, že máte děťátko kratší dobu, vždy to záleží na tom OSPODu, jak pracuje a na tom děťátku, jak se najde rodina," řekla Gabriela Pošmourná.

V Česku chybí nejvíc pěstouni na přechodnou dobu, tedy ti, kteří se o děti starají maximálně rok. Jejich úloha je přitom neméně důležitá.

"Přechodné pěstounství je velice důležité pro děti, které čekají na adopci do rodiny, ale ta rodina buď ještě není nalezená nebo se teprve připravuje proces té adopce, což nějakou dobu trvá a to přechodné pěstounství je určené k tomu, aby to dítě nemuselo čekat v ústavu," řekl Jan Zadražil - pěstoun.

Kampaň v podobě panelů s fotografiemi nabízí příběhy jednotlivých pěstounských rodin, zároveň má ale také vyvrátit předsudky o náhradní péči. Potřebné informace o opatrovnictví mohou zájemci získat na novém informačním webu pestouni.praha.eu.

"Stát se pěstounem není tak náročný proces, jako jím být. Na to je potřeba síla, je dobré, když na to člověk není sám a to rozhodnutí dát tomu světu zrovna toto," řekl Jan Zadražil - pěstoun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu