• Načítám...
>

Divadlo Debut získalo nové prostory v Nuslích

  • 6. února 2024,
  • 16:13,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

Zaniklé divadlo Debut znovu ožívá. Sídlit teď bude v prostorách bývalé Komorní Fidlovačky v pražských Nuslích, kde už také chystá řadu představení pro veřejnost. Tím nejnovějším bude zpracování klasické pohádky o Ptákovi Ohnivákovi.

Reklama

V pražských Nuslích zahajuje činnost nová divadelní scéna. Tím je divadlo Debut patřící k Vyšší odborné škole herecké. Sídlit bude v prostorách bývalé Komorní Fidlovačky.

"Dlouhou dobu od svého založení fungovala jako stálá herecká scéna na Letné v Pidivadle, bohužel o tuto scénu jsme před nějakým časem přišli, takže škola hledala nějaké prostory, které by mohla využívat jako svou stálou scénu a díky Praze 4 se podařilo získat tento krásný prostor, bývalou Komorní Fidlovačku," řekla Lucie Helena Botlíková - vedoucí provozu divadla Debut.

Divadlo teď bude sloužit převážně výuce studentů. Ti se v rámci nejnovějšího připravovaného představení učí nejen hereckému umění, ale také loutkářskému řemeslu.

"Chystáme představení pro rodiče a děti a je to Pták Ohnivák podle Erbenovy pohádky, chystá to tedy druhý ročník loutkářského oboru, takže já si myslím, že to bude velmi zajímavé, protože to bude kombinace jak činoherního herectví, tak ale právě i těch loutek, které jsou dětem tolik blízké," řekla Lucie Helena Botlíková - vedoucí provozu divadla Debut.

"Loutky nám všem přijdou jako krásné řemeslo, které by se mělo kultivovat a je to nějaká taková naše národní krása - loutkářství jako takové a myslím si, že my jako nová mladá generace přinášíme do tohoto prostředí takový náš pohled," řekla Karolína Růžičková - studentka 2. ročníku herectví na VOŠ Herectví.

Samotné představení má pak podle režiséra Tomáše Běhala působit na diváka imaginárně a dotknout se má i současných témat.

"Koncept je hodně materiálový, že úplně za minima prostředků vytvářet iluzi a imaginaci v divákovi. Když jsme do toho chtěli zasadit ten materiál, tak by to mohlo být o něčem, čeho je dnešní společnost plná a to je nějaká ekologie a enviromentální přemýšlení, takže proto se tam objevuje několik materiálů, které jsou dnes hodně užívané," řekl Tomáš Běhal - režisér a vedoucí loutkového ročníku.

Náklady na praktickou výuku budoucích herců má škola zahrnuté ve svém rozpočtu. Svým zaměřením pak studentům nabízí také zaměření na moderování nebo alternativní divadlo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu