• Načítám...
>

Senioři z Domova Sulická v Praze 4 si pořídili čmelín

  • 17. května 2024,
  • 14:23,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

Senioři z Domova Sulická v Praze 4 si pořídili čmelín. Pravděpodobně jako první v Praze. O čmeláky se budou starat za podpory vedení tohoto zařízení a odborníků ze spolku Čmeláci PLUS. S nápadem na pořízení zázemí pro čmeláky přišel Jiří Karban, jeden z klientů Domova Sulická.

Reklama

Ptačí budky, včelíny nebo hotely pro hmyz si čím dál častěji lidé pořizují na zahrady. Stále oblíbenější jsou pak i čmelíny. Chovatelé čmeláků mají totiž díky nim plně opylované zahrady a tak i větší úrodu. Čmelín si teď proto vůbec poprvé v hlavním městě pořídili i senioři z Domova Sulická v Praze 4.

"Jakákoli aktivizační činnost je dobrá právě pro klienty. A když klienti chtějí vysázet rajčata, tak sázíme rajčata a když můžeme udělat něco, jako je čmelín, tak uděláme čmelín, právě proto, aby pro klienty ta jednotlivá činnost nebyla umělá, bavila je a něco jim přinášela," uvedla Lenka Kohoutová, ředitelka Domova Sulická.

S nápadem na pořízení zázemí pro čmeláky přišel Jiří Karban, jeden z klientů Domova Sulická.

"Když šel člověk na zahradu, speciálně na jaře, tak tam lítali čmeláci a hledali těsně nad zemí. Asi hledali zřejmě ten úl. Tak jsem na internetu chtěl koupit úlek, který stál jen sedm set sedmdesát korun, opálený. Tak takhle to začalo," zavzpomínal Jiří Karban, klient Domova Sulická.

O čmeláky se pak budou starat senioři za podpory odborníků ze spolku Čmeláci PLUS.

"My vlastně hlavně chceme, aby se Domov Sulická staral o zahradu. Jakmile bude zahrada, bude tam něco kvést, což ti klienti sami udělat nemohou, tak těm čmelákům se bude dařit. Ale jinak to prakticky znamená dělat nějaké běžné kontroly, údržbu. Třeba čištění ochranné klapky, aby se tam nedostali paraziti. Takže takový spíše dohled. V případě, když bude potřeba nějaký zásah, tak samozřejmě přijedeme my a vyřešíme to," konkretizoval Ondřej Hercog, spolek Čmeláci PLUS.

"Já sem do Domova Sulická jezdím moc rád. Jsem tady relativně často a pokaždé vidím, jak paní ředitelka dělá zázraky. Čmelín je jedna z dalších věcí, která je, řekl bych, inovativní a myslím, že je i první v Praze, takže o to mám větší radost. Dnes nám sice počasí moc nepřeje, ale věřím, že bude přát čmelákům v dalších dnech," doplnil Ondřej Kubín (ODS), starosta MČ Praha 4.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu