• Načítám...
>

V Praze 4 si připomněli smrt mladíků v srpnu 1968

  • 20. srpna 2024,
  • 13:40,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

Praha 4 si připomněla srpen 1968. U domu nedaleko Podolské vodárny položili zástupci radnice věnce jako památku na dva mladíky, které zavraždili vojáci sovětské armády. Akci, která měla připomenout okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, přihlíželi i pamětníci.

Reklama

Letos je to 56 let, přesto jsou události z konce léta roku 1968 v paměti mnoha Čechů a Slováků stále živé. 21. srpna vpadla vojska Varšavské smlouvy do Československa, aby tady potlačila první otevřené projevy svobody. Místo demokracie tak do země nakonec dorazily tanky a ozbrojení vojáci. Dnes se oficiálně mluví o 137 obětech, především z řad běžných občanů. Často navíc úplně zbytečných. To byl případ i teprve patnáctiletých studentů Karla Pariška a Karla Němce.

"Byli zastřeleni okupanty a tehdejší útočníci si nebrali servítky a dokonce jsme slyšeli z historických pramenů, že nedovolili další hodinu těm klukům poskytnout lékařskou pomoc, takže tady v podstatě vykrváceli a zemřeli na místě," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Jejich nešťastnou smrt teď na Podolském nábřeží v Praze 4 připomíná pamětní deska. Památku mladíků přišli uctít také zástupci městské části.

"Byť tehdejší komunistický režim souhlasil s tou invazí nebo respektive ji spíše podněcoval, tak běžní občané a obyvatelé tehdejšího Československa s ní zásadně nesouhlasili, dobře věděli proč. Možná tehdy netušili, že na dalších 20 let tady zůstaneme pod okupací tehdejšího sovětského impéria, dneska ruského impéria a můžeme se podívat na události na Ukrajině, co to znamená, když se Rusko rozhodne zabrat nějakou zemi," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

"Je hodně důležité si stále připomínat naší historii a i v kontextu toho, že Rusko napadlo Ukrajinu a že historie se může kdykoliv opakovat. Není to záležitost stará desítky let," řekl Petr Tomáš Opletal (TOP 09) - radní MČ Praha 4.

Události ze srpna 1968 si připomínali lidé na mnoha místech v Praze. Pietní akce na Podolském nábřeží v Praze se zúčastnili ještě například místostarostka Prahy 4 Irena Michalcová nebo předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jiří Vodička.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu