• Načítám...
>

V Praze 4 proběhla osvěta pro cyklisty a řidiče koloběžek

  • 2. září 2024,
  • 9:35,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

Na cyklostezce u Kempinku přichystala městská část Praha 4 akci zaměřenou na malé i velké cyklisty. Vyzkoušet si mohli jízdu zručnosti a ti plnoletí pak například i řízení koloběžky se speciálními brýlemi, které simulovaly 1,5 promile v krvi.

Reklama

Vyzkoušet si jízdu na kole nebo na koloběžce mezi překážkami a přes nejrůznější retardéry a zároveň získat důležité informace o tom, jak se jako cyklista chovat uprostřed rušného města, mohli návštěvníci akce Čtyřka na kole. Preventivní osvětu pro ně na cyklostezce u Kempinku přichystala městská část Praha 4.

"V podstatě je to edukativní akce městské části Prahy 4 ve spolupráci s městskou policií, s preventisty městské policie, já jsem za to obrovsky rád. Je tady instruktor na inline bruslení, takže si tady mohou děti zapůjčit a vyzkoušet inline brusle, máme tady překážkovou trasu pro kola a koloběžky, takže je to taková terénní trasa, mohou si vyzkoušet jízdu zručnosti," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Návštěvníci akce si pak mohli vyzkoušet i jízdu pod vlivem alkoholu. 

"Používáme takzvané alkoholické brýle, které mají simulovat 1, 5 promile alkoholu a ti řidiči na koloběžce si mají vyzkoušet jízdu mezi třemi kužely, takový krátký slalom a myslím, že se to setkává s velkým úspěchem, lidé si uvědomí, že ani za řídítka alkohol nepatří," řekl Pavel Šork, preventista MP Praha. 

Jízdu s opilými brýlemi si pak vyzkoušel i sám starosta Prahy 4 Ondřej Kubín a i pro něj, jako zkušeného cyklistu, bylo objet tři kužele s jedním a půl promile náročnou disciplínou.

"Musím říci, že to bylo hodně nepříjemné, vůbec bych si netroufl s alkoholem za volant, natož teda i za kolo, to už také vůbec ne, protože to člověk vůbec nemá pod kontrolou," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Kdo chtěl, mohl si pak na akci u městské policie přihlásit kolo do hromadného registru a výrazně tím znesnadnit práci případným zlodějům.

"To kolo se označí a je v registru kol a tím je lépe dohledatelné, takže v momentě, kdy je to kolo označeno, tak pro toho zloděje je to známka toho, že je to kolo někde evidováno," řekla Lucie Michková - zastupitelka MČ Praha 4.

Podobnou akci zaměřenou na bezpečnou jízdu cyklistů s názvem Netopýr pak městská policie provede s koncem listopadu. Kvůli častějšímu šeru se v Praze zaměří například na využití reflexních prvků. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu