• Načítám...
>

Na radnici Prahy 4 se usídlili spisovatelé

  • 3. září 2024,
  • 23:58,
  • PRAHA 4,
  • Ladislav Jakub

Na radnici Prahy 4 se usídlili spisovatelé. Celé září se v její vstupní hale koná výstava: Spisovatelé na čtyřce. Přestavuje literární autory žijící a pracují v Praze 4 a rovněž díla spisovatelů, která o ní pojednávají nebo se na jejím území odehrávají .

Reklama

Na radnici Prahy 4 se usídlili spisovatelé. Celé září se ve vstupní hale koná výstava Spisovatelé na čtyřce. Představuje literární autory žijící a pracující ve čtvrté pražské městské části a také díla spisovatelů, která pojednávají nebo se odehrávají právě na Čtyřce. Lidé se na panelech dozvědí něco o životě, ale i díle místních autorů.

"Samozřejmě mám ohromnou radost, že se taková výstava mohla zde u nás na městské části ve foyer konat. Je to takový průřez slavných spisovatelů žijících nebo původem z Prahy 4. Někteří byli dokonce i čestnými občany," uvedl Petr Tomáš Opletal (TOP 09), radní, MČ Praha 4.

Ale zmíněni jsou i ti, kteří už nejsou mezi námi. Expozice připomíná nejvýznamnější spisovatele Prahy 4 a jejich díla. Například Michala Viewegha, Jaroslava Havlíčka, Jana Čarka, Václava Beneše Šumavského, Antala Staška, čestného občana Prahy Adolfa Branalda, čestné občany Věnceslavu Hrdličkovou, Ivana Klímu, Jiřího Žáčka nebo Irenu Obermannovou. A samozřejmě mnohé další. Autor výstavy se ale omlouvá, že se na všechny spisovatele, autory, scénáristy a básníky se nedostalo. 

"Jestli jsou tu opravdu všichni, tak to si netroufám říci. Domnívám se, že určitě ne, protože samozřejmě už nemůžete dávno oslovit matriky a něco zjišťovat. To už prostě nejde. Takže vycházíte z dobového tisku, učňáků, učebnic a tak dále," konstatoval Václav Krištof, autor výstavy.

A jak už bylo řečeno, výstava zmiňuje i dvorního českého spisovatele Michala Viewegha, který je nejen se Čtyřkou spojený, ale také se projevila v jeho románech.

"V Báječných létech pod psa, která začínají porodem Kvida, moje maminka rodila skutečně v porodnici v Podolí. A tam se i v tom románu vracíme do toho nuselského domu, je tam i to stěhování na Sázavu. Čili to tam je," upozornil Michal Viewegh, spisovatel.

Ivona Březinová je sice původem ze severu Čech, ale už léta má domov právě na Čtyřce, kde se inspiruje pro psaní knih pro děti.

"Já jsem se sem přivdala. To už vlastně bude pětatřicet let, co bydlím pořád na stejné adrese, na Praze 4 v Krči. Takže je to můj domov a vlastně i rodiče se sem přestěhovali, takže já už celou rodinu, včetně obou dětí, dcer, mám vlastně tady na Praze 4. Takže je to náš domov a je to místo, kde jsme rádi. Opravdu Čtyřka je hezké místo k bydlení a vlastně všechny knihy, které jsem napsala, a že jich bylo hodně, vznikly tady," řekla Ivona Březinová, spisovatelka knih pro děti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu