• Načítám...
>

Na Pankráci proběhl 5. ročník Dne zdraví

  • 25. září 2024,
  • 13:31,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

Říká se, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař. U Čechů to ale ani není tak o nedostatku slunce, jako spíš o neochotě lékaře vůbec navštěvovat, a to na základní preventivní vyšetření, která by pomohla odhalit mnohem závažnější onemocnění. Pak už je totiž léčba dlouhá, problematická a v krajních případě není možná vůbec. Městská část Praha 4 proto tradičně pořádá akci s názvem Den zdraví, kde se mohou lidé zdarma a na jednom místě nechat vyšetřit na různé typy onemocnění. Může se stát, že nějaký problém odhalí včas a díky tomu jim lékaři dokáží rychle pomoci.

Reklama

Pro všechny, kteří chtějí vědět, zda jsou na tom zdravotně v pořádku, městská část Praha 4 pořádá akci s názvem Den zdraví. Letos proběhl v parku Na Pankráci a šlo už o pátý ročník.

"Jako tradičně si zde mohou lidé nechat změřit různé vitální funkce, konzultovat různé zdravotní problémy, doslova se nechat vyšetřit od hlavy až k patě a pokud zdejší doktoři, zdravotníci zjistí nějaký problém v počáteční fázi, tak dostanou kontakt na odborné vyšetření a to je to nejdůležitější, včas se o těch problémech dozvědět," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

Proto také tentokrát nepřišli pacienti za lékaři, ale lékaři k pacientům. Své zdraví a nebo spíš sílu si na Den zdraví přišel otestovat také starosta Čtyřky pan Ondřej Kubín (ODS). Městská část se i letos postarala o kompletní záštitu celého Dne zdraví.

"My to organizujeme, spolufinancujeme a samozřejmě jsou tady i partneři a tím nejvýznamnějším je Thomayerova nemocnice, což je samozřejmě jedna z nejvýznamnějších institucí nejen na Praze 4, na Praze jako takové, ale i v rámci celé České republiky a jsme za to velmi rádi," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Prevence zdraví není u Čechů zrovna nejsilnější stránkou. Lékaři o tom ostatně vědí své, kdy k nim pacienti často chodí až ve velmi zbídačeném a zuboženém stavu. Z jejich problémů pak mnohdy vede dlouhá cesta. Tomu všemu by se přitom dalo předejít, kdyby přišli na vyšetření včas.

"Když pacienti přijdou včas, tak ta léčba je daleko jednodušší, my toho člověka nejen léčíme, ale my ho umíme i vyléčit, ale pokud ten člověk přijde pozdě a nepřijde včas, tak ta léčba je problematická a někdy nemusí skončit dobře," řekl Zdeněk Beneš - ředitel Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Důvodů, proč u nás lidé prevenci kolikrát zanedbávají, může být celá řada. Buď je to uspěchanou dobou a nebo si zkrátka říkají, mně se nic stát nemůže. Jenomže, ono může. 

"Doba k tomu bohužel přispívá a já si myslím, že zatím není to uvědomění, aby si lidé udělali priority ve svém životě a to zdraví bylo tou nejvyšší prioritou," řekl Zdeněk Beneš - ředitel Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Například v Thomayerově nemocnici až teď vidí, jaké dopady měla koronavirová pandemie, kdy bylo často obtížné se k lékaři dostat. Preventivní vyšetření byla prakticky tabu a řešily se pouze urgentní případy. To má nyní za důsledek řadu nádorových onemocnění, které by právě prevence dokázala odhalit. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu