• Načítám...
>

Na Nuselské radnici opět vlaje sokolská vlajka

  • 8. října 2024,
  • 14:33,
  • PRAHA 4,
  • Jan Varga

V Praze 4 si opět připomínají Památný den sokolstva. Vedení městské části opět uspořádalo pietní akt, během kterého starosta vyvěsil sokolskou vlajku. Ta připomíná hromadné zatýkání členů organizace v roce 1941. Ve věznicích nebo koncentračních táborech tehdy skončilo na patnáct stovek lidí, většina z nich už se nevrátila.

Reklama

V Praze 4 opět vlaje sokolská vlajka. Nuselská radnice připomněla Památný den sokolstva slavnostním vyvěšením vlajky a pietním aktem. Vlajku před radnicí vyvěsil starosta městské části.

"Pro mě je to velmi důležité, protože 8. říjen 1941 bylo datum, které se zapsalo černým písmem do historie sokolstva, ale celé České republiky a řekl bych takové svobodné demokratické společnosti. Tehdy se nacisté snažili eliminovat veškeré sokolstvo, protože to byli lidé, kteří byli zdraví, byli fit, byli to lidé, kteří se nechtěli ohnout před nacismem," řekl Ondřej Kubín (ODS), starosta MČ Praha 4.

V noci na osmého října 1941 totiž proběhla Akce Sokol. Ta přinesla hromadné zatýkání členů obce sokolské. Celkem gestapo pozatýkalo na patnáct set lidí. Většina se z věznic a koncentračních táborů nikdy nevrátila. Zničit organizaci se ale nikdy nepodařilo. V současnosti stále patří mezi nejpočetnější občanská sdružení v zemi.

"Je o Sokol mezi mladými stále zájem?"

"Já si myslím, že zase už ano, teď byl slet a byl velký zájem a u nás v jednotě máme pořád dost dětí. Hlavně dětí. Staří nám odešli a děti přibývají, takže to je super," řekla Věra Čížkovská, starosta TJ Sokol Praha Staré Město.

"Máme velké množství jednot, snažíme se podporovat různé sportovní aktivity, přispíváme i v různých dotačních grantech a samozřejmě pak jsou i takové symbolické akty jako Památný den sokolstva," řekl Ondřej Kubín (ODS), starosta MČ Praha 4.

Vlajka teď bude vlát radnici po celý měsíc. V rámci připomínky zatýkání se nejen v Praze každý rok konají také doprovodné akce. Jak už zaznělo, Sokol už má letos za sebou také tu vůbec největší. Právě tento rok se totiž opět po šesti letech konal sedmnáctý všesokolský slet, který nabídl pohled do historie a samozřejmě také přehlídku sportu a cvičení všeho druhu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu