• Načítám...
>

V Praze Podolí vznikla komunitní zahrádka

  • 25. června 2016,
  • 22:55,
  • PRAHA 4,
  • Jana Schillerová

Městské zahradničení má v Praze 4 zelenou. V pořadí již druhá komunitní zahrádka vznikla pražském Podolí. Soužit má k setkání místních obyvatel a oživit veřejný prostor.

Reklama

Nová komunitní zahrádka v Rybářské ulici, na území městské části Praha 4.

"My vycházíme z toho, že v minulosti bylo zahrádkaření v Praze poměrně populární, ale dneska už vlastně ne každý se může dostat k tý zahrádkářský osady, tady mít opravdu kus půdy," řekl Petr Štěpánek starosta MČ Praha 4.

Zahrádku si založili místní obyvatelé s podporou Prahy 4. Městská část poskytla pozemek, substrát a sazenice a zprostředkovala odborný dozor zahradníků z Kokozy.

"My říkáme, že chceme založit takový základ komunitních zahrad a toho sousedského pěstování, protože Kokoza vlastně se snaží učit lidi a podněcuje lidi, by zakládali komunitní zahrady, aby pěstovali ve městě," řekla Radka Pokorná, zástupce Kokozy.

"My jsme vypsali výzvu, na kterou se mohli lidé přihlásit. My jim v téhle první fázi vlastně opatříme sazenice, pomůžeme a pak to bude hodně na nich, takže to je takový experiment a věřím, že se to uchytí," uvedl Petr Štěpánek, starosta MČ Praha 4.

Odstraněn byl travní drn a navezla se nová zemina. Pěstovat se budou bylinky, které nejsou náročné na půdu.

"No tak my tady teď založíme záhon a pak už je to na té samotné  komunitě, jakým způsobem to budou rozvíjet," dodala Radka Pokorná z Kokozy.

"Zapojil jsem se, protože v Podolí bydlím už nějakejch 20 let a to okolí tady mám rád a znám tyhlety projetky vlastně z Ameriky. Vždycky jsem si přál, abychom to měli i tady, na Praze 4 v Podolí a teďka se vlastně budeme tu zahrádku nějak starat," řekl Daniel Mourek, obyvatel Prahy 4.

"Kdyby se to chytlo, tak si bych si dovedl představit, že bude třeba na dvaceti, třiceti místech v Praze 4," dodal Petr Štěpánek, starosta MČ Praha 4.

První zahrádku založili obyvatelé panelového domu v Hodkovičkách, další se plánuje na Dobešce. Městská část se tak snaží vyjít svým občanům vstříc, komunitní zahrádky mají sloužit hlavně k odpočinku a mají být místem, kde se budou místní scházet.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu