• Načítám...
>

Rodičům zdravotně postižených dětí ulehčuje Filipovka

  • 5. října 2016,
  • 15:09,
  • PRAHA 4,
  • Jana Schillerová

Ulehčovat rodičům handicapovaných dětí se rozhodla veřejně prospěšná společnost Hornomlýnská. Asistenční služba a odlehčovací služba, které nabízí nejsou však jedinou pomocí.

Reklama

Děti se zdravotním postižením by měly vyrůstat ve svých rodinách, protože jedině v domácím prostředí jim může být poskytnuta ta nejlepší a nejlaskavější péče. Obecně prospěšná společnost Hornomlýnská v Praze 4 pomáhá nejen dětem samotným, ale hlavně rodičům, kterým ulehčuje od náročné péče o hendikepované děti.

,,Naše společnost Hornomlýnksá OPZ vznikla před třinácti lety původně jako občanské sdružení, které mělo za cíl vrátit děti s postižením do škol a umožnit jejich rodičům, aby děti mohli dál vzdělávat a nějakým způsobem rozvíjet ve volném čase,” řekl Roman Mucha, ředitel Hornomlýnská OPZ.

Děti pracují s nejmodernějšími pomůckami jako je například interaktivní tabule. Děti s lehčím typem postižení se učí třeba matematiku nebo cizí jazyky. Jedna asistentka se věnuje většinou dvěma dětem. Při těžkém hendikepu se věnuje pouze jednomu. Druhou nabízenou službou je osobní asistence. Společnost Hornomlýnská disponuje kvalifikovaným personálem. Samozřejmostí všech asistentů je odborné vzdělání.

,,Naší cílovou skupinou jsou právě děti s postižením ve věku od dvou do patnácti let, na které se specializujeme a také se specializujeme na děti s těžkým postižením, které potřebují trvalou péči. V odlehčovací službě se snažíme pomáhat rodičům, kteří své děti nedali do ústavu, ale doma o ně pečují. Naše druhá speciální služba je osobní asistence, která funguje na principu, že naši osobní asistenti pomáhají rodičům buď v domácnosti nebo doprovázejí jejich děti do škol,” řekl Roman Mucha.

,,Odlehčovací služba je vlastně registrovaná sociání služba. Taková mateřská škola pro děti s různým typem zdravotního postižení, kde si rodiče k nám mohou děti dát v intervalu od osmi do sedmnácti hodin. Snažíme se tady o rozvoj samostatnosti, rozvoj komunikační dovednosti a motoriky. Máme tady děti, které každý den navštěvují odlehčovací službu a děti, které ji navštěvují jednou týdně. My to odlehčíme takovým způsobem, že jednak se o to dítě postaráme, jednak jsme schopni jim poradit. Všechny děti tady mají vytvořené individuální plány. Podle individuálních plánů se s dětmi pracuje. Vytváří je odborná asistentka a sociální procovnice společně s rodiči. Pokda je potřeba i nějaké zainteresované osoby, lékaře nebo speciálního pedagoga, tak i tito lidé jsou kontaktováni a tímto způsobem to dávme dohromady,” řekla Lucie Kocarová, vedoucí odlehčovací služby.

Obecně prospěšná společnost Hornomlýnská se rozhodla pomáhat rodičům ještě více, jelikož jejich společnost sídlí v centru Filipovka uprostřed sídliště v pražském Chodově, otevřela komunitní centrum.

,,Je to služba, kdy osobní asistenti pomáhají těmto dětem doma, ve školách a školkách, ať už běžného nebo speciálního typu. Máme asistence, které spočívají opravdu jen k doprovodu dítěte. K přesunu z bodu A do bodu B. Máme asistence ve školách nebo školkách a také asistence v domáctnosti, kdy asistent poskituje komplexní péči dítěti po celý den,” řekla Jitka Citriaková, vedoucí služby Osobní asistence.

,,Vzhledem k tomu, že poskytujeme osobní asistenci a odlehčovací službu pro rodiny z celé Prahy, tak bychom se neobešli bez podpory jednotlivých městských částí, které v rámci svých dotačních zřízení, umožňují čerpat finance z veřejných prostředků,” řekl Roman Mucha.

Vždyť úsměvy dětí jsou prioritou a současnou odměnou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu