• Načítám...
>

IKEM otevřel nové sály transplantační chirurgie

  • 12. října 2016,
  • 14:07,
  • PRAHA 4,
  • Johanka Hubičková

Pražská nemocnice IKEM prošla řadou důležitých rekonstrukcí. Zázemí pro zaměstnance, dospávací pokoje pro pacienty a v prostorech nemocnice byly i nově vybudovány účelné laboratoře, které budou sloužit k léčbě komplikací diabetu. Tou prioritní záležitostí jsou ale nové sály pro transplantace.

Reklama

Pouhých 100 dní trvala rekonstrukce transplantačního centra v IKEM. V této chvíli jsou otevřeny dva sály, jeden zrekonstruovaný, druhý zcela nově vybudovaný.

Počty orgánových transplantací v posledních deseti letech strmě stouply, nárůst pacientů, kteří musí podstoupit transplantaci, s sebou nese tedy i větší nároky na prostor.

„Česká transplantologie je na špičkové úrovni, že počet pacientů, kterým je schopna pomoci, se zvyšuje, proto je potřeba těchto sálů, a věřím, že s touto ultramoderní technologií budou špičkoví lékaři, kteří tady v IKEMU jsou, moci pomáhat i nadále, a budou moci tu pomoc rozšiřovat na větší počty pacientů,“ řekl Svatopluk Němeček, ministr zdravotnictví ČR.

„Já si myslím, že to je poměrně značný pokrok, rozšíří se tím kapacita, a naši chirurgové dostanou opravdu state of the art současné techniky, kterou je možné na operační sál dostat, takže je to, podle mě, velký krok dopředu,“ řekl Pavel Trunečka, přednosta Transplantcentra IKEM.

První transplantace ledviny v IKEM, byla provedena v roce 1966, a byla to první transplantace v České republice, která se povedla.

„Za posledních pět let je výrazný vzestup transplantací, narůstají transplantace ledvin, srdce, transplantace ledvin narostly až o 50 %, velmi se nám daří rozvíjet nové programy, máme unikátní program multiviscerálních transplantací, a letos, naprosto nový program, transplantace dělohy,“ řekl Aleš Herman, ředitel IKEM.

Projekt rekonstrukce a dostavby sálu kliniky transplantační chirurgie, stál téměř 85 milionů korun. IKEM vše hradil z vlastních zdrojů, a kromě transplantačního centra, IKEM letos v létě rekonstruoval operační sál kliniky chirurgie. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu