• Načítám...
>

ZŠ Praha 4 ovládla středomořská jídla

  • 16. listopadu 2016,
  • 13:21,
  • PRAHA 4,
  • Tomáš Mladějovský

Jedenáct základních škol Městské části Praha 4 soutěžilo v přípravě středomořských jídel.Třetí ročník této soutěže se zaměřil především na pestrost těchto cizokrajných pokrmů. Předchozí dva ročníky se věnovaly přípravě staročeských pokrmů z brambor a kulinářskému umění s využitím netradičních plodů podzimu.

Reklama

Soutěž kuchyní základních škol v městské části Praha 4 ukázala, že příprava středomořských jídel a ryb není v těchto jídelnách rozhodně žádnou novinkou. Čtyřčlenná porota byla spokojená a některé vzorky nebyly jen degustovány, ale dokonce i celé dojezeny.

,,Vzpomínám na ty svoje školní léta. My jsme měli teda sladkou vždy ve středu, pak jsme měli tkz. UHO, univerzální hnědou omáčku s bramborem. Doufám, že ty naše kuchyně udělaly od té doby nějaký pokrok a posunuly se. Ta soutěž byla už svým zaměřením cílená k tomu, abychom nějakým způsobem vnášeli nové trendy,” řekl Jaroslav Míth, radní MČ Praha 4.

Mnoho rodičů spoléhá na školní kuchyně, ale doma vaří teplé jídlo třeba jen o víkendu. Nejenom, že to nezabezpečí dostatečný přísun živin jejich dětem, ale navíc to v nich zakládá špatné stravovací návyky na celý život.

,,Edukace jídla by měla směřovat z rodiny a pokud dítě naučíme jíst párek, tak ve školní jídelně s tím kuchařky už nic nenadělají,” řekl Vítězslav Sedlák, šéfkuchař.

,,To jídlo je i krásně barevně vyvážené, takže by mohlo být pro děti zajímavé. Je tam samozřejmě zelenina. Krevety, nevím, nemám zkušenosti, jak děti reagují na krevety, ale mně to chutná,” řekla Jana Niklová, zastupitelka MČ Praha 4.

,,Velmi pěkný estetický dojem, ale musím říct, že lépe vypadá než chutná,” řekl Jaroslav Míth, radní MČ Praha 4.

,,Jo, mně jídlo chutná. Domácí pasta, řekl bych, že není průmyslově vyráběná. Já jsem s tím velmi spokojen,” řekl Jaroslav Hájek, zástupce ředitele Střední školy hotelnictví a gastronomie Braník.

,,Použití suroviny je perfektní. Pasta minimálně nebyla sušená. Nevím, jestli domácí výroby a nebo kupovaná čerstvá pasta,” řekl Vítězslav Sedlák, šéfkuchař.

Ve třetím ročníku soutěže o přípravu nejlepšího středomořského jídla se hodnotily základní školy. Ještě se budou hodnotit mateřské školy a vyhlášení vítězů za obě kategorie bude dvacátého devátého listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu