• Načítám...
>

Praha 4 připomněla útlak politických vězňů

  • 14. prosince 2016,
  • 11:22,
  • PRAHA 4,
  • Tomáš Mladějovský

MČ Praha 4 uspořádala představení nazvané Čtení z cely. Koláž sestavená z dopisů politických vězňů z minulého režimu je konfrontována s autentickými výňatky z vyšetřovacích protokolů a soudních spisů. Představení působivou formou připomíná bezmoc a osudy lidí, kteří se rozhodli proti totalitě aktivně vystupovat.

Reklama

Komponovaný večer Čtení z cely divákům připomněl nesmyslnost a absurditu totalitního režimu, který zavíral lidi nejenom za jejich odlišné politické názory, ale i za pouhé náboženské vyznání. Večer byl jmenován třem takto zatčeným osobnostem. Jednou z nich byl i spořilovský farář Řehoř Mareček.

„První z těch tří osobností byl katolický kněz, který byl zavřený v době, kdy sloužil u PTP. Jeho prohřešek, za který dostal rok vězení by v podstatě ten, že se zúčastnil školení kněží a seminářů,“ řekl Jiří Tušl, literární historik.

Další takto zatčenou osobností v období totality, jejímž dopisům byl večer věnován, byla vysokoškolská profesorka Růžena Vacková, která byla odsouzena na 15 let za protistátní činnost, když se pokoušela do zahraničí převézt určité písemnosti.

„Třetí osobnosti by měla být známa i mladší generaci, a to je Magor Jirous. Jeho dopisy jsou prokládány odpověďmi jeho tehdejší ženy,“ dále řekl Jiří Tušl, literární historik.

Všechny tři zatčené osobnosti měly jedno společné, nenechaly se zlomit a jejich názorová neústupnost jim vydržela doslova celý život.

„Rozhodli jsme se tím připomenout lidem i v té předvánoční době, jednak Den lidských práv a jednak výročí 17. listopadu 1989,“ řeka Adéla Gjuričová, radní MČ Praha 4.

„I dnes je zapotřebí se nad těmi věcmi zamyslet, aby se nějakým způsobem neopakovaly, i když žijeme takzvaně v demokratickým světě,“ řekl Alexej Pyško, herec.

Předpokládá se, že představení Čtení z cely se uskuteční několikrát také v roce 2017.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu