• Načítám...
>

Praha 4 nabízí řešení pro cigaretové nedopalky

  • 9. února 2017,
  • 17:18,
  • PRAHA 4,
  • Nela Štefanová

Praha 4 spustila kampaň proti odhazování cigaretových nedopalků na zem. Praktická pouzdra, která slouží zároveň i jako popelníčky, budou chránit nejen životní prostředí ale i udržovat čistotu ulic.

Reklama

Na autobusových zastávkách, v parku, nebo před obchodními centry. Na těchto veřejných místech lidé běžně odhazují cigaretové nedopalky na zem. Důvodem může být absence nebo velká vzdálenost odpadkového koše. Projekt Stop nedopalkům společně s Prahou 4 nabízí řešení.

"Kampaň vznikla v podstatě z důvodu toho že jsem kuřák, tak jsem si říkal, že potřebuji i nějaký mobilní popelník, a snažil jsem se sehnat popelník, který by mi nepřekážel. Aby to nebyla další věc do kapsy, kterou bych stejně zapomněl doma. Jenže nic takového jsme nenašli, a tak jsme začali vyvíjet náš vlastní mobilní popelník," řekl Michal Jirásek, ředitel projektu.

Pouzdro na cigarety je ryze český výrobek, a jeho použití je jednoduché. Kuřák si krabičku od cigaret vloží do tohoto pouzdra na cigarety a po dokouření nedopalek vloží do zabudovaného popelníku, kde se sám uhasí.

"Tenhle náš popelník je jako jeden z mála, možná jako jediný, je opravdu udělaný tak, díky závitu a těsnícímu kroužku, že tam není žádný zápach, žádný obsah se nemůže dostat ven," řekl Michal Jirásek.

Městská část Praha 4 pořídila 200 kusů těchto popelníků. Hlavním důvodem je ochrana životního prostředí a obyvatel.

"Důvod je především ten, že vynakládáme velmi značné finanční prostředky na odklizení těchto nedopalků, a především také proto, že je velká kontaminace půdy na městské části Prahy 4," řekl Lukáš Zicha, místostarosta MČ Praha 4.

"Já jsem to viděl na Facebooku radnice Prahy 4, a připadalo mi to jako docela zajímavá věc, protože občas se mi stane, že jsou místa, kde si zapálím, a potom přemýšlím, kde je nejbližší koš. A druhá věc je, že když se na to podíváte, tak alespoň nejsou vidět ty šílené obrázky," řekl Víťa Drbal, kuřák.

"Je to o každém kuřákovi, jestli hledá důvody proč svůj odpad odhodit na zem, a nebo bude přispívat lepšímu životnímu prostředí," řekl Michal Jirásek.

Od 1. dubna si budou moct místní ve všech informačních centrech městské části Praha 4 tyto mobilní popelníky zdarma vyzvednout.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu