• Načítám...
>

Tibetský večer na Nuselské radnici

  • 10. března 2017,
  • 17:22,
  • PRAHA 4,
  • Lukáš Kubát

Radnice Prahy 4 se zapojila do akce Vlajka pro Tibet a sám starosta městské části Petr Štěpánek vyvěsil tibetskou vlajku na Nuselskou radnici. Vyvěšením vlajky si města po celém světe připomínají 10. březen 1959 kdy v hlavním městě Tibetu Lhase vypuklo povstání proti okupaci čínským režimem.

Reklama

Praha 4 se i letos, jako mnoho jiných radnic v republice, připojila k akci Vlajka pro Tibet.

"Mezinárodní kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v 90. letech v Západní Evropě. V roce 1996 se k této kampani veřejně přihlásily tři radnice, po celé České republice. V letošním roce máme evidováno vysoko přes 700 radnic," řekla Edita Kleckerová, občanské sdružení Lungta.

Pro vedení Prahy 4 je vyvěšení tibetské vlajky na radnici projevem solidarity lidem v zemích, které nemají štěstí žít ve svobodě.

"My tuhle akci pořádáme každoročně. Domníváme se, že lidská práva jsou nedělitelná, že lidská důstojnost a lidská svoboda je nejdůležitější hodnota, kterou máme, a jedno, jestli je to tady v České republice v Praze, nebo v Tibetu. Ta symbolika boje za lidská práva právě v tom mírumilovném tibetském podání je příkladem všem utlačovaným lidem světa," řekl Petr Štěpánek, starosta MČ Praha 4.

"Já jako zastupitel vnímám, že je vhodné ukázat, že svoboda, kterou si v současné době užíváme, není plně tak automatická," řekl Petr Kučera, zastupitel MČ Praha 4.

Návštěvníci Tibetského večera měli o zábavu postaráno. Viděli dokumentární film, ochutnali místní kuchyni, a prohlédli si výstavu fotografií.

"My jsme se rozhodli tu výstavu rozdělit do určitých tématických celků, aby zachytily každodenní život Tibeťanů. To znamená jejich tradice, jejich zvyky, ale také jejich povinnosti a trávení volného času," řekla Edita Kleckerová, občanské sdružení Lungta.

Výstava bude na Nuselské radnici k vidění do 17. března. Pak se přesune jinam. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu