• Načítám...
>

Praha 4 ocenila žáky za soutěž Žijí mezi námi

  • 1. dubna 2017,
  • 16:10,
  • PRAHA 4,
  • Barbara Kirchnerová

Praha 4 vymyslela pro žáky druhého stupně základních škol projekt, ve kterém měli soutěžící pořídit rozhovory s jakýmkoliv pamětníkem a na základě toho zpracovat buď krátký film, plakát s textem, brožuru nebo jakékoliv jiné umělecké dílo. Častá témata tak byla například válka, rok 1968 nebo listopadová revoluce.

Reklama

Školáci z Prahy 4 dokumentovali vzpomínky pamětníků a to díky projektu Žijí mezi námi, který se letos konal vůbec poprvé.

"My jsme chtěli, aby si naši školáci ze škol zřizovaných městskou částí našli čas na setkání s někým starším a promluvili si s ním nebo s ní o historii," řekla Adéla Gjuričová, radní MČ Praha 4.

"Především si myslím, že jim to může přinést poznání, že historie nejsou nabiflované letopočty a data slavných bitev, nebo seznamy slavných králů. Historie není nudná. To jsou především příběhy," řekla Milena Štráfeldová, spisovatelka a hlasatelka.

"My jsme samozřejmě původně mysleli, že vybereme tři nejlepší projekty a bude, a to se nám vůbec nedařilo. Takže jsme oceňovali některá hlediska, jakoby emocionální. A poté jsme samozřejmě také hodnotili ta hlediska objektivnější, tvrdší, to znamená nějakou dokumentární hodnotu," řekla Adéla Gjuričová, radní MČ Praha 4.

Například skupina žáku ze ZŠ Mendíků udělala rozhovor s paní uklízečkou z jejich školy, která za války utekla z Jugoslávie.

"My jsme měli jednou takový projekt týkající se 2.sv.v., a když se ve sklepě pouštěla siréna, tak to paní Doubravka vůbec nemohla slyšet a my hned věděli, že něco takového zažila," řekla Veronika Štechrová, žákyně ZŠ Mendíků.

"Paní Doubravce bylo asi 21 let a vůbec netušila, že začala válka. A pak odcestovala do Čech úplně sama, bez rodiny. Bylo to pro ni takové velké odloučení," řekla Niki Heryčová, žákyně ZŠ Mendíků.

Výsledkem soutěže tak bylo 38 projektů, z celkem 8 základních škol z Prahy 4. A protože byl 1. ročník úspěšný nad očekávání, na další takový se můžeme těšit zase v příštím roce. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu