• Načítám...
>

Praha 4 rozjela projekt retenčních nádrží

  • 3. května 2017,
  • 18:38,
  • PRAHA 4,
  • Věra Dušková

Praha 4 myslí na budoucnost a na ekologickou osvětu. V areálech základních škol začala budovat retenční nádrže na dešťovou vodu. Její zadržování a následné využití na zálivku či kropení sportovišť šetří vodu pitnou. Té si budeme muset podle názoru odborníků v budoucnu stále více vážit.

Reklama

Dvacet čtyři krychlových metrů vody bude mít v zásobě pozemí Základní škola Jílovská v Praze 4. Jde o jeden z pilotních projektů budování retenčních, tedy zadržovacích nádrží na dešťovou vodu.

„Retenční nádrže na zadržování vody se používají v průmyslu, tak přišel nápad s tím, že by se mohly používat i u veřejných budov jakožto pilotní projekty,“ uvedl Ondřej Růžička, radní MČ Praha 4.

Jana Plamínková, radní hl. m. Prahy, uvedla: „Já jsem moc ráda, že se městská část Praha 4 do této akce pustila, protože si myslím, že je to strašně důležité, jako obecně. Ukazuje se, že se dešťová voda dá použít na něco smysluplného.“

Základní škola Jílovská bude zadrženou vodu využívat hlavně k zálivce zelených ploch a ke kropení sportovišť.

„Tak jak vidíte náš areál je nádherný, vidíte nádhernou mladou jarní zeleň a my bychom byli rádi, kdyby se nám ji podařilo udržet takto zelenou po celý rok,“ sdělil Josef Smetana, ředitel ZŠ Jílovská.

„Ta voda se dá v podstatě používat do těch trávníků, do zahrad, a navíc to má efekt, že pokud se zalévají plochy, tak to snižuje prašnost okolí,“ uvedl Růžička.

„Domnívám se, že je to důležité i z hlediska výchovy, takové nenásilné výchovné ekoopatření, kde děti uvidí, že dešťová voda se nemusí pouštět do kanálu,“ uvedla Plamínková.

Retenční nádrže také působí jako jedno z protipovodňových opatření, protože zpomalí průtok vody určitým územím. V projektu bude MČ Praha 4 pokračovat.

„Máme vypracovanou studii od ČVUT, která nám definuje, kde a jaké jsou možnosti sbírání dešťových vod ve školách a v městské části Praha 4,“ dodal Růžička.

Aktivita MČ Praha 4 je reakcí na změny klimatu, které kromě jiného charakterizuje střídání srážek s dlouhými obdobími sucha.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu