• Načítám...
>

Začal 14. ročník Tónů Chodovské tvrze

  • 14. července 2017,
  • 9:50,
  • PRAHA 4,
  • Tomáš Mladějovský

Čtrnáctý ročník hudebního festivalu Tóny Chodovské tvrze už tradičně ukazuje, že jeho příznivci jsou mu věrni. Světově proslulý houslový virtuos Jaroslav Svěcený, který tuto hudební přehlídku organizuje a také na ní sám koncertuje, dovede totiž vybrat takové interprety, kteří svým mistrovstvím nadchnou nejenom znalce, ale i laické diváky.

Reklama

Čtrnáctý ročník letošního hudebního festivalu Tóny Chodovské tvrze uvedl jako tradičně houslista Jaroslav Svěcený, protože právě on stál u zrodu těchto pravidelných hudebních setkání.

"Vzniklo to tak, že já už jsem tady hrál v době jako student, kdy se Chodovská tvrz opravila, což bylo těsně před rokem 89. Slovo dalo slovo a s tehdejším vedení radnice jsme se domluvili, že zkusíme první ročník. Pak se z toho stalo takové malé chodovské Rudolfinum," řekl Jaroslav Svěcený, houslový virtuos a zakladatel festivalu.

Jaroslav Svěcený připravuje každým rokem tak trochu jiné složení programu, aby návštěvníkům vážnou hudbu představil v co možná nejpestřejší podobě.

"Je to vždy program, který je něčím specifický, protože chci, aby se tady odehrávaly i věci, které tu klasiku prezentují dále, aby to nebyla taková ta zkostnatělá forma prezentace, ale naopak prezentace, která oslovuje další zájemce a generace," řekl Jaroslav Svěcený.

První z pěti hudebních večerů byl věnován, kromě koncertu, také historii slavných houslí, které putovaly Prahou.

"Housle skutečně propojí celou Evropu. Buďto na ně hrál někdo zajímavý, nebo někdo zajímavý je vlastnil, putovaly po různých zemích, propojovaly už v 17. století takovou Evropskou unii, která byla postavena na kulturní bázi a ty nástroje tady vidíte. X let staré instrumenty vydržely dodnes," řekl Jaroslav Svěcený.

Čtrnáctý ročník Tónů Chodovské tvrze nabízí nejen novinky, ale také hudební vystoupení, která návštěvníci každým rokem chtějí a těší se na ně.

"Největším tahákem budou pochopitelně Cigánski diabli. Závěrečný koncert, který bude s komorním orchestrem Virtuosi Pragensis," řekl Jan Topinka, ředitel Kulturní Jižní Město, o.p.s.

Letošní Tóny Chodovské tvrze končí 19. června. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu