• Načítám...
>

Ivana Svobodová vystavuje v Chodovské tvrzi

  • 18. července 2017,
  • 15:57,
  • PRAHA 4,
  • Tomáš Mladějovský

Výstava malířky Ivany Svobodové v Chodovské tvrzi upoutá nejenom svou křehkostí, ale i upřímností. Typické jsou pro její tvorbu barevné abstrakce inspirované florou a faunou. V jejích obrazech vzdává často poctu ženě, jako nositelce energie a nekonečné přírodní síly.

Reklama

Pro akademickou malířku Ivanu Svobodovou, která vystavuje v Chodovské tvrzi, je typická olejomalba. Podstatou jejího osobitého vidění světa je především abstrakce.

"Já se s Ivanou nebo s jejími obrazy znám už od prvního počátku. Mě její obrazy oslovily, protože dávají prostor pro diváka a mají takovou poetiku v sobě," řekla Pavla Vaňková, kurátorka výstavy.

Nejčastějším námětem jejích obrazů je žena, nebo spíše ženské siluety v rytmu tance, pohybu a života.

"Studovala jsem školu figurální malby a na té ženské figuře se má člověk čeho chytit. Proto tam jsou ty dámy," řekla malířka, Ivana Svobodová.

Obrazy Ivany Svobodové v sobě skrývají tajemství a mystiku. Nevyřčené otázky nabízí také její kresby, ve kterých je zastoupen více symbolismus a zemité přírodní barvy.

"Každý si v nich může najít to své, co je mu blízké a také je mi příjemná barevnost, protože se tady střídají barvy teplé a studené. Celkově ta výstava působí velmi harmonicky," řekla Pavla Vaňková.

Inspiraci pro svá plátna nachází malířka nejen v přírodě, ale také ve svých právě dokončených obrazech.

"Další obraz vzniká z toho předtím, objevují se tam pořád stejné věci, které potom zase zmizí, naskočí tam něco jiného, takže člověk si v těch obrazech může číst," řekla Ivana Svobodová.

Výstava obrazů Ivany Svobodové bude v galerii Chodovská tvrz do 29. července. Její expozice je přístupná vždy od 13 do 19 hodin, kromě pondělí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu