• Načítám...
>

Na Dívčích hradech budou koně Převalského

  • 25. července 2017,
  • 17:26,
  • PRAHA 4,
  • Lukáš Kubát

Za dva roky se na Dívčích hradech budou prohánět poslední divocí koně – koně Převalského. Nový projekt jejich chovu představili zástupci pražské Zoologické zahrady, magistrátu i městských částí.

Reklama

Prakoně, neboli poslední divocí koně, kteří přežili do dnešních dob. To jsou koně Převalského. Ty najdou brzy v Praze nový domov a to sice na Dívčích hradech v Praze 5.

"Za námi je téměř 20 hektarů, na kterých budou koně Převalského. Nejprve by to měly být klisny, potom tedy celý harém, kde by měla být mláďata. Smyslem toho projektu je jednak vytvořit další prostor pro chov koní Převalského. Jednak jde o to to tady zatraktivnit, ale v neposlední řadě je cílem vrátit sem ta původní společenstva. Tady kdysi byla step," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl.m.Prahy.

"Praha už letos uvolnila v červnovém rozpočtu až 6 milionů na tuto aktivitu pro letošní rok. Kromě toho, že tu bude kůň Převalského využije Zoologická zahrada to zázemí, protože zde vysadí nějaké místní dřeviny a podobně, takže nějaké z dalších aktivit, které jsou s tím spojené. Také je důležité, že zde vzniká nový cíl pro Pražany. Pražané jsou zvyklí chodit do Divoké Šárky, na Vyšehrad a podobně, a tento kout Prahy byl trošku zapadlý," řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl.m.Prahy.

V pražské Zoo se narodilo už 234 hříbat koně Převalského. A i díky tomu se podařilo tohoto koně zachránit před vyhynutím. S ideou chovat koně na Dívčích hradech přišel starosta Prahy 4, Petr Štěpánek.

"Já koukám z okna na Dívčí hrady a vždy když tady při senosečích vidím traktory, tak jsem si říkal, že to nádherné území s tou směsí luk bezlesí a lesostepi musí být obhospodařitelné nějak ekologičtěji. Napřed mě napadlo to obvyklé, co se v Praze děje - kozy a ovce, ale ty nejsou vhodné pro toto území, protože spásají až erozně. Nakonec mě napadl kůň Převalského, tak jsem šel za panem ředitelem do Zoo," řekl Petr Štěpánek, starosta MČ Praha 4.

Areál bude mít bezbariérové vyhlídky, ale třeba i rozhlednu. Pátá MČ také jedná o vytvoření stanice vlaku, nedaleko totiž vede trať takzvaného pražského semmeringu.

"My bychom rádi iniciovali rekonstrukci komunikací, které tady jsou v tuto chvíli v dost dezolátním stavu a chystáme projekt na další, ať už sportovní nebo volnočasové využití tak, aby sem lidé našli více cestu. Abychom pokračovali ve zkulturnění toho přístupu, jako je to například v Prokopském údolí, tak aby se pokračovalo i zde," řekl Pavel Richter, starosta MČ Praha 5.

Celý areál koní Převalského na Dívčích hradech by měl být otevřen za dva roky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu