• Načítám...
>

S údržbou zeleně pomáhají v Braníku ovce

  • 25. července 2017,
  • 18:54,
  • PRAHA 4,
  • Lukáš Kubát

Už druhý rok pomáhá s údržbou zeleně v Praze 4 stádo ovcí. Ty jsou zajímavou alternativou k sekání trávy a zároveň jsou vyhledávaný cíl mezi místními obyvateli a dětmi.

Reklama

Pod Branickou skálou nedaleko dětského hřiště můžete narazit na pasoucí se stádo ovcí. Ty slouží jako efektní a finančně nenáročný způsob údržby zeleně. 

"Máme tady stádo asi 5 ovcí. My už to děláme v návaznosti na minulý rok, kdy se nám to osvědčilo. Měli jsme je na koupališti Lhotka a ještě na jednom místě v Braníku. Používáme to jako alternativu k sekání trávy, zároveň jako atrakci pro děti," řekl Ondřej Růžička, radní MČ Praha 4. 

Spásání trávy vyjde kasu MČ Praha 4 zhruba na čtvrtinu toho, kolik by zaplatila za její sekání. 

"Teď je máme pod Branickou skálou, kde je snadná dostupnost, je to v podstatě vedle té cyklostezky, vedle kostela. Je tady takové místo kde se dá kolem projít a i natrhat nějaká tráva," řekl Ondřej Růžička.

Ovce tak slouží jako atrakce pro místní obyvatele a jejich krmení si mohou užít i děti. Několik stád má k dispozici i Magistrát. Ten je využívá především pro chráněná území kam nemá přístup technika.

"Hl. m. Praha od r. 2000 ve zvláště chráněných územích používá dobytek k tomu, aby spásal úrodu. Jedná se většinou o pastvu ovcí a koz, ta probíhá od r. 2000, a o pastvu hovězího dobytka, ta probíhá od r. 2012. Nejčastěji se vyskytují v Prokopském a Šáreckém údolí a v Trojské kotlině," řekl Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Ovce pod Branickou skálou budou až do konce října.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu