• Načítám...
>

Nuselskou radnici zdobí romská vlajka

  • 2. srpna 2017,
  • 15:31,
  • PRAHA 4,
  • Nela Štefanová

Mezinárodní den romského holocausu, který připomíná vyvraždění Romů v koncentračním táboře Osvětim si připomněla Praha 4. Romská vlajka na nuselské tak připomněla smrt více než 20-ti tisíc Romů, kteří byli zavraždění nacisty během 2 světové války.

Reklama

Na budově Nuselské radnice byla slavnostně vyvěšena romská vlajka. Praha 4 se tak tímto aktem připojila k Mezinárodnímu dni romského holocaustu, který připomíná vyvraždění Romů v Osvětimi v roce 1944.

"My si to připomínáme, abychom nezapomněli a uvědomili si, že něco takového je naprosto nepřípustné, že i my jsme bojovali jak za 2.sv.v., tak za komunismu - za svobodu, aby naše práva nebyla pošlapávána. Vzít někomu takto život je to nejstrašnější pošlapání jeho práv a my si to připomínáme, aby se to už nikdy neopakovalo," řekl Petr Štěpánek, starosta MČ Praha 4.

Celkem bylo v romském táboře Osvětim evidováno přes 20 000 osob. Největší skupinu tvořili němečtí a rakouští Romové.

"Neměli bychom zapomínat na to, že tam ti naši předci zemřeli jen proto, že to byli Romové. Nemělo by se o tom mluvit jako o dávné historii, protože je to z roku 44. Máme tu spoustu lidí, kteří tu 2.sv.v. přežili a stále žijí. Dokáží o tom stále mluvit. Není to dávná historie, proto by se to mělo stále připomínat, aby se ta historie neopakovala," řekl Petr Ščuka, romský aktivista.

Za druhé světové války připravili nacisté o život téměř 90% všech českých a moravských Romů. Jen desetina z nich dokázala tuto genocidu přežít. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu